U godišnjem izveštaju Stejt Departmenta spominju se Izetbegović, Dodik i Čović

U godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine navedeno je da u toj zemlji i dalje postoji diskriminacija nad etničkim manjinama.
U godišnjem izveštaju Stejt Departmenta spominju se Izetbegović, Dodik i Čović
Foto: 021.rs
Navedeno je i da su nastavljeni napadi na verske objekte i imovinu.
U izveštaju se navodi da je bilo mnogo medijskog izveštavanja, koje je "osmišljeno da prikaže pripadnike drugih etničkih grupa u negativnom smislu", najčešće u vezi sa proteklim ratom u BIH, kao i da se "odbaci odgovornost za ratnu brutalnost ili da se pošalju zapaljive poruke u vreme političke krize u BiH, posebno u Federaciji BiH".
"Na primer, (bivši) zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i predsednik SDA Bakir Izetbegović, govoreći na skupu SDA u Hadžićima 27. jula 2022. godine, hvalio se vojnom snagom Bošnjaka. On je rekao da su se Bošnjaci 'prebrojali', uključujući lovce, mlade ljude i instruktore dronova", navodi se u izveštaju.
 
U izveštaju Stejt Departmenta pominju se i lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i HDZ BiH Dragan Čović.
 
Za Čovića se navodi da je, zajedno sa ostalim političkim liderima Hrvata u BiH, 8. jula 2022. godine prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja 25. godišnjice smrti bivšeg predsednika takozovane Herceg-Bosne Mate Bobana, uprkos tome što je šest bivših visokih funkcionera te nekadašnje tvorevine osuđeno za ratne zločine pred Haškim tribunalom.
Dalje se navodi da su Dodik, kao i ostali visoki zvaničnici SNSD-a, nastavili da negiraju genocid u Srebrenici 1995. godine, uprkos presudama više domaćih i medjunarodnih sudova.
 
Stejt Departrment je u svoj izveštaj uvrstio i rad Tužilaštva BiH, slobodu učešća u političkom procesu, korupciju i nedostatak transparentnosti u radu vlade, kao i stav organa vlasti prema medjunarodnoj i nevladinoj istrazi navodnih zloupotreba ljudskih prava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet