Britansko Ministarstvo odbrane: Osiromašeni uranijum nema nikakve veze sa nuklearnim oružjem 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Britansko Ministarstvo odbrane demantovalo je večeras tvrdnju ruskog predsednika Vladimira Putina da će Ukrajini poslati oružje sa „nuklearnom komponentom“.

Velika Britanija je ranije danas saopštila da će Ukrajini poslati tenkove „Čelendžer 2“ i municiju koja sadrži osiromašeni uranijum.

U večerašnjem saopštenju se navodi da je osiromašeni uranijum „standardna komponenta i nema nikakve veze sa nuklearnim oružjem“ i dodaje da britanska armija već decenijama koristi tu municiju, prenosi BBC.

„Rusija to zna, ali svesno pokušava da dezinformiše javnost. Nezavisno naučno istraživanje potvrdilo je da će svaki uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu od upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom verovatno biti mali“, stoji u saopštenju.

Stručnjak za hemijsko oružje pukovnik Hamiš de Breton-Gordon rekao je da su Putinovi komentari „klasična dezinformacija“ i istakao da municija koja se koristi za tenkove „Čelendžer 2“ sadrži samo tragove osiromašenog uranijuma.

Prema njegovim rečima, smešno je reći da je municija sa osiromašenim uranijumom na bilo koji način povezana sa nuklearnim oružjem, koje sadrži obogaćeni uranijum.

Osiromašeni uranijum je ono što preostane nakon što je prirodni uranijum obogaćen, bilo za proizvodnju oružja ili za reaktorsko gorivo.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da bi slanje municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu značilo da je Velika Britanija „spremna da prekrši međunarodno humanitarno pravo, kao 1999. godine u Jugoslaviji”.

„Nema sumnje da će se ovo loše završiti za London“, kazao je Lavrov.

Portparol Pentagona večeras je rekao da SAD neće slati municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari