Nova studija: Od veličine mozga zavisi dužina zevanja 1Foto: Pixabay/10634669

Postoji čudna povezanost između veličine mozga i zevanja, zaključak je novog istraživanja.

Velika studija koja se sprovodi još od 2021. godine otkrila je zanimljivu činjenicu o zevanju – kičmenjaci sa većim mozgom i više neurona duže zevaju, prenosi RTS, pozivajući se na Science Alert.

Istraživači su prikupili podatke o 1.291 odvojenom zevanju životinja iz zooloških vrtova i divljine od ukupno 55 vrsta sisara i 46 vrsta ptica. Otkrili su jasnu vezu dužine zevanja sa veličinom mozga.

„Obišli smo nekoliko zooloških vrtova sa kamerama i čekali. Potrajalo je dosta“, kaže Jorg Masen sa Univerziteta u Utrehtu.

Neobično istraživanje moglo bi da popuni neke od rupa u našem razumevanju zevanja, poput toga zašto se tačno dešava ili zašto neke životinje, poput žirafa, uopšte ne zevaju.

Nova studija: Od veličine mozga zavisi dužina zevanja 2
Foto: Pixabay/mrcolo

„Iako je matrica po kom se zevanje odigrava uobičajena, dužina zevanja evoluirala je sa veličinom mozga i brojem neurona“, navode naučnici.

Štaviše, funkcija zevanja primećuje se kod velikog broja vrsta, a njeno evolutivno poreklo može da se prati barem do prvog zajedničkog pretka ptica i sisara, a potencijalno i dalje.

Analiza je sprovedena da bi se testirala hipoteza postavljena 2007. godine da je zevanje u svojoj suštnici način hlađenja mozga. Zbog toga, životinjama sa većim mozgovima potrebni su duži intervali da bi ih ohladili.

Sličan zaključak je postignut i u studiji 2016. godine, kojom su bili obuhvaćeni sisari uključujući i ljude.

Od 205 slučaja zevanja kod 24 različite vrste sisara, najkraće su zevali miševi (0,8 sekundi), a najduže ljudi (i do 6,5 sekundi).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari