Светски дан социјалног рада – у Србији корисника све више, радника недовољно, један решава и сто предмета

На Светски дан социјалног рада, запослени подсећају колико је њихов посао важан и одговоран. Они брину о најугроженијима међу нама, о обичном, малом човеку и породицама које не могу саме да се изборе с проблемима. А међу најрањивијима су деца.

Болна тачка система социјалне заштите су деца. Најрањивији међу њима су, кажу, деца и млади у сукобу са законом и проблемом поношања. На евиденцији центара за социјални рад их је око 3.600.

"Дакле, 85 одсто дечака и девојчица имају проблеме у сфери менталног здравља. У тих 85 посто, 40 посто је са дијагнозом. Ми у суштини и немамо као друштвена заједница, уређен систем услуга програма, третмана те групације деце", каже Нада Шарац из Удружења стручних радника социјалне заштите Србије.

А корен проблема је, кажу, углавном у породици. Само у 2021. било је 8.000 пријављених случајева насиља над децом, у 2.000 случајева деца су и физички злостављана.

"Требало би све институције, а првенствено и установе социјалне заштите, али такође и полиција и тужилаштво, правосудни органи, судови да третирају децу као индиректне жртве насиља. Није исто да ли ви у току ноћи или у току дана слушате насиље у суседној соби коју један родитељ врши над другим родитељем, да ли видите повреде на једном од родитеља следећег јутра. Та деца која виде то, су такође жртве насиља", поручује Сандра Перић из Коморе социјалне заштите.

Када другог решења нема, привремена мера ја измештање детета из породице, док се ситуација не поправи, ако се поправи. Хранитељска породица је боље решење од смештаја у институције, али их нема довољно.

"Када колеге оду на терен и када виде страшне сцене, физичког, сексуалног злостављања, када виде децу у лошем стању, која су занемаривана не пар месеци, годинама, та деца су толико високо трауматизована да је заиста потребно пуно љубави и стрпљења, емпатије да врате веру, али те колеге које су на удару, које прве уђу и оне морају да направе мост поверења", наглашава Мирјана Новаков из Асоцијације центара за породични смештај и усвојење.

Брига о деци само је један сегмент рада запослених у социјалној заштити. Корисника је све више, а социјалних радника недовољно – у целој Србији око 2.000. Неретко, кажу, један социјални радник решава и стотину различитих предмета.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво