Portparol Pentagona: SAD ne planiraju da Ukrajini pošalju municiju sa osiromašenim uranijumom 1Pentagon Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da Ukrajini pošalju municiju sa osiromašenim uranijumom, izjavio je danas portparol Pentagona Patrik Rajder, nakon što je iz Londona saopšteno da Velika Britanija namerava da Kijevu preda tenkove „čelendžer“ zajedno sa granatama sa osiromašenim uranijumom.

Rajder je rekao i da Vašington namerava da ubrza slanje tenkova Ukrajini i najavio da će to biti urađeno već na jesen, ali će zato Kijev, umesto najavljenih savremenih „Abramsa M1A2“, dobiti staru verziju M1A1, koja koristi dizel gorivo.

Komentarišući situaciju sa američkim dronom koji je pao u Crno more, Rajder je rekao da nemaju informaciju da je Rusija uspela da pokupi olupinu američkog drona MKu-9, koji se srušio u Crno more, prenosi Sputnjik.

Videli smo medijske izveštaje da su možda izvukli neke krhotine sa površine, ali to ne možemo da potvrdimo. Koliko je nama poznato i prema našim procenama dron je pao na veliku dubinu i nije izvučen, kazao je Rajder.

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je 14. marta da je ruski Su-27 udario u američki dron MKu-9 iznad Crnog mora i da je bespilotna letelica pala u međunarodne vode. Navedeno je da je ruski avion namerno ispustio gorivo na dron, zbog čega mu je otkazao propeler.

Rusko Ministarstvo odbrane nakon toga je saopštilo da je američki dron pao u Crno more zbog oštrog manevrisanja i istaklo da je imao isključen transponder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari