Najnovije vesti
Vesti Politika
KURTI TRAŽI KAZNU ZA BEOGRAD "Implementacija sporazuma trebalo da počne još juče"

KURTI TRAŽI KAZNU ZA BEOGRAD "Implementacija sporazuma trebalo da počne još juče"

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je plan implementacije sporazuma trebalo da počne od ponedeljka, ali da to nije učinjeno krivicom Srbije. Kurti je zatražio od međunarodne zajednice da preduzme mere.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Aljbin Kurti Foto: Boris Grdanoski / Tanjug/AP
Aljbin Kurti

- Sprovođenje ovog sporazuma trebalo je da počne još juče, jer i u planu implementacije stoji da postoji rok kada sporazum treba da počne da se primenjuje. I osnovni sporazum i plan implementacije su već usaglašeni. Za nas je ovo dogovor, ali očekujem da međunarodni faktor osudi i oceni ponašanje Srbije, koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sastanaka kaže i da ništa ne sprovodi - rekao je Kurti, prenosi "Ekonomija onlajn".

On je kazao da član 7. osnovnog sporazuma sa Srbijom, koji pominje samoupravljanje srpske zajednice na Kosovu, formulacija koja „vrlo verno i precizno pripada Okvirnoj konvenciji o zaštiti nacionalnih manjina, prema Savetu Evrope”, prenosi "Telegrafi".

Pročitajte još

"Lopta treba da bude u dvorištu Srbije"

Kurti je naveo da sada Srbiju treba pitati zašto odbija da potpiše ovaj sporazum o čijem sadržaju su se strane usaglasile od sastanka u Briselu 27. februara.

- Smatram da sada lopta ne treba da bude na strani terena Kosova, već na strani Srbije. Umesto da pitaju Srbiju zašto to ne potpisuju, oni mene pitaju kada ćete formirati ZSO - rekao je Kurti.

(Kosovo online)