Najnovije vesti
Vesti Svet
Poruka pilotu o severnokorejskom projektilu

"NEŠTO SU LANSIRALI, MOŽDA JE PROJEKTIL" Da ovakve poruke vide putnici, nikad ne bi ušli u avion (FOTO)

Piloti putničkih aviona koji lete preko Azije u poslednje vreme moraju da budu na mnogo većem oprezu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Snimak poruke iz aviona Foto: Peđa Vučetić @Pedjijatar / Twitter
Snimak poruke iz aviona

Oni zbog aktivnosti Severne Koreje sve češće dobijaju poruke upozorenja na moguće projektile.

"Kada letiš iznad Japana moraš biti spreman da primiš i ovakve poruke. Juče iznad Japana FL400", naveo je Peđa Vučetić na Tviteru koji je podelio fotografiju koju je napravio jedan pilot.

"Severna Koreja je ponovo lansirala nešto pre nekoliko minuta, molim vas da pratite sve frekvencije pažljivo uključujući i 121,5. NOTAM", navedeno je u jednoj poruci.

NOTAM (Notice to Air Mission System) je sistem obaveštenja koji sadrži ključne informacije o sigurnosti za posadu i vazdušno osoblje.

U komentarima na objavljenu fotografiju mnogi su ukazali na to šta sve piloti i posada moraju da znaju i da kriju od putnika da ne bi nastala panika.

"NOTAM-e kad čitaš ni na gejt ne bi ušao", "Kim se opet našalio. Cirkusant. Smijao bih se, da nije tako, zapravo fatalno ozbiljno", neki su od komentara.

Vlasti Pjongjanga nastavljaju sa testiranjem projektila, koji neretko završe blizu Japana.

Severna Koreja ispalila je, kako se sumnja, interkontinentalni balistički projektil ka moru između Korejskog poluostrva i Japana, saopštila je 16. marta južnokorejska vojska.

U saopštenju se navodi da je projektil ispaljen u 07.10 časova po lokalnom vremenu iz Pjongjanga i letio je oko 1.000 kilometara na velikoj visini.