Najnovije vesti
Vesti Svet
Budimpešta stavila VETO na saopštenje o nalogu za HAPŠENJE PUTINA

Mađarska stavila VETO na saopštenje o nalogu za HAPŠENJE PUTINA

Mađarska je stavila veto na objavljivanje zajedničke izjave zemalja EU o izdavanju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, objavio je američki portal "Blumberg", pozivajući se na izvore.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Viktor Orban Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija
Viktor Orban

"Blumberg" navodi da veto Budimpešte znači da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj u svoje ime objavio saopštenje u kojem se navodi da u obzir uzeo odluku Međunarodnog krivičnog suda /MKS/.

Blic preporučuje

Ministri pravosuđa EU objavili su sopstveno saopštenje u kojem podržavaju odluku MKS, koju Mađarska nije potpisala.

Krajem prošle sedmice, pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, objavilo je nalog za hapšenje ruskog lidera i komesara za dečija prava ruskog predsednika Mariju Lvovu-Belovu zbog, kako se navodi, "nezakonitog transfera stanovništva (dece) iz okupiranih delova Ukrajine u Rusku Federaciju".

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su nalozi za hapšenje MKS za Putina i Lvovu-Belovu pravno nevažeći jer Rusija nije deo Rimskog statuta i nema nikakve obaveze da sarađuje sa tim sudom.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je nešto ranije da Moskva namerava da vrati ukrajinsku decu koja su evakuisana u Rusiju zbog vojnih aktivnosti u Ukrajinu kada uslovi na terenu budu bezbedni.

Zapad optužuje Rusiju da vrši prisilne deportacije ukrajinske dece, što Moskva negira.

(Srna)