Ponoš: Vučić je vezao napredak Srbije na evropskom putu kooperativnošću na putu Kosovske državnosti 1foto FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Srbija Centar Zdravko Ponoš izjavio je da je Aleksandar Vučić izašao zadovoljan sa ohridskih pregovora jer je ostvario oba cilja koja je sebi postavio „prvi – da on ponovo ništa ne potpiše, bez obzira što je u ime Srbije preuzeo obavezu i drugi – da odgovornost za ispunjenje te preuzete obaveze prebaci na druge“.

Ponoš je u autorskom tekstu za portal Nova izneo mišljenje da će napredak Srbije na putu evropskih integracija sada neraskidivo biti uslovljen ispunjenjem obaveza iz sporazuma na koji je Aleksandar Vučić dao pristanak.

„Sada ti Vučićevi nepotpisani sporazumi postaju supstanca poglavlja 35, poglavlje 35 će biti semafor kroz koji mora da prođe napredak Srbije u svim ostalim oblastima. Poglavlje 35 nije više nešto što nas čeka na kraj puta, ako tamo ikad stignemo, nego ono postaje ‘oberpoglavlje’ sad i odmah“, ocenio je Ponoš.

„Od ovog momenta evropski put Srbije nije više točak koji se sporo kreće, a često i u pogrešnom smeru. To je sada bicikl. Prednji točak vodi nas u EU, ali pedale ne pokreću taj točak. Pedale pokreću zadnji točak, a on je implementacija kosovskog sporazuma. Vučić je Evropski put Srbije čvrsto uslovio kooperativnošću Srbije u ostvarenju kosovske državnosti. Uradio je ono čemu su se svi pre njega opirali i izgledalo je kao da je zadovoljan zbog toga“, napisao je Ponoš.

Dodao je da Vučić odgovornost za brzinu na evropskom putu prebacuje na proevropsku opoziciju jer računa da će ona morati zajedno s njim da okreće njegov kosovski točak, a da će mu i desna opozicija biti korisna jer će se predstaviti kao „umiveni najevropljanin i odgovoran partner“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari