Najnovije vesti
Vesti Politika
8 ključnih stvari o ishodu pregovora Vučić - Kurti - EU u Ohridu

8 KLJUČNIH STVARI koje treba da znate o ishodu maratonskih pregovora Vučić - Kurti - EU u Ohridu

Dijalog na najvišem političkom nivou u Ohridu završen je kasno sinoć, a ukratko bi mogao da se svede na tri reči - dogovor je postignut. Glavni učesnici, Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti, Đuzep Borelj i Miroslav Lajčak javno su govorili o detaljima, koji se mogu svesti na osam ključnih stvari.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Tanjug / screenshot
.

Ovo je, u najkraćem, epilog pregovora.

1) Razgovori trajali čak 12 sati

Dijalog sa evropskim posrednicima počeo je juče nešto posle 10 ujutro u vili "Biljana" u Ohridu. Najpre su se učesnici sreli sa domaćinom, Dmitrom Kovačevskim, premijerom Severne Makedonije, a razgovarali su i sa sprecijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Dijalog je počeo odvojenim sastancima Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima, a potom je počela i trilaterala, koja je trajala skoro pet sati, sa kraćim pauzama.

2) Ništa nije potpisano

Nakon razgovora, svi učesnici su izneli svoje viđenje stvari, ali je suština da nikakav dokument juče u Ohridu nije potpisan.

- Nisam ni danas ništa potpisao, stavio sam do znanja šta su crvene linije, ali napravljen je pomak u konstruktivnoj atmosferi - kazao je Vučić nakon razgovora.

Pročitajte još

Kurti je, sa druge strane, kazao da je došao u Ohrid da potpiše osnovni sporazum sa aneksom implementacije.

- Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma. Druga strana, kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja. Sada sa aneksom. Na EU je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno obavezujući - rekao je Kurti.

3) Vučić danas u 11 objašnjava šta je dogovoreno

Predsednik Srbije će se danas u 11 sati obratiti građanima kako bi predstavio pojedinosti u vezi sa planom implementacionog aneksa koji je u subotu uveče dogovoren u Ohridu.

4) Napredak ka EU će se meriti individualno

U Ohridu je juče dogovoreno i da će ubuduće ono što se bude ispunjavalo iz implementacionog plana biti merilo za evropski put.

- Sada će nas pratiti posebno: ko šta ispunjava od onoga na šta se obavezao - rekao je Vučić.

Borelj je kazao da će "obe strane biti vezane ovim sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta".

- Mi u EU ćemo tražiti da strane ispunjavaju svoje obaveze, jer su one sada ili će biti deo njihovog evropskog puta - istakao je Borelj.

5) ZSO mora odmah

Predsednik Srbije izvestio je da je Zajednica srpskih opština (ZSO) stavljena kao prioritetna obaveza. Kazao je i da veruje da će prištinska strana ispuniti da se odmah ide u proces formiranja.

Aleksandar Vučić
Foto: Boris Grdanoski / Tanjug/AP
Aleksandar Vučić

Reč je o članu 7 sporazuma, koji će prema rečima Borelja odmah početi da se primenjuje, kao i da je "Kosovo prihvatilo da odmah pokrene proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za Srbe na Kosovu".

Kurti, međutim, navodi da ovaj član "govori o samoupravljanju srpske zajednice".

Pročitajte još

- U ovom aspektu postoji pasus koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja i naravno da ćemo se rukovoditi najvišim standardima kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakve povrede i diskriminacije, ne zaboravljajući da je Ahtisarijev predlog stvorio ogroman prostor i mogućnost da uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe - rekao je Kurti.

6) Donatorska konferencija za 5 meseci

Tokom razgovora bilo je reči i o donatorskoj konferenciji. Tačnije, u evropskom predlogu za normalizaciju odnosa, u članu 9 piše da "obe strane uzimaju u obzir posvećenost EU i drugih donatora da uspostave poseban paket investicija i finansijske podrške za zajedničke projekte Strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim ključnim oblastima".

Brisel
Foto: shutterstock
Brisel

Da bi se primenio ovaj član, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

7) Deklaracija o nestalima

Evropski predlog je predvideo da se "strane slažu da će produbiti buduću saradnju u oblastima ekonomije, nauke i tehnologije, transporta, odnosa iz oblasti sprovođenja zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, religije, sporta, zaštite životne sredine, nestalih osoba, raseljenih i drugih sličnih oblasti zaključivanjem određenih sporazuma".

Pročitajte još

U vezi sa ovim članom, trebalo bi da bude potpisana i dekleracija o nestalima tokom rata na Kosovu, što je inače tema oko koje jako dugo postoje pregovori, ali koji do sada nisu bili uspešni.

Vučić i Kurti su potvrdili da će se i Beograd i Priština baviti pitanjem nestalih osoba.

8) Od ponedeljka Vučić razgovora sa parlamentarnim strankama

Predsednik Srbije najavio je da će od početka sledeće nedelje o svemu o čemu se pregovaralo u Ohridu razgovarati i sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Skupština Srbije
Foto: Tara Radovanović / Tanjug
Skupština Srbije

- Biću spreman da razgovaram i sa predstavnicima stranaka, da vidimo da li da idemo sa nekim dokumentom u parlamet - kazao je Vučić sinoć u Ohridu.