18. mart  2023. 18.07  | Izvor: RTV(Aleksandra Bundalo)

Koliko će šećerne repe biti posejano ?

NOVI KARLOVCI -

Uoči setve šećerne repe, očekuje se da ove agronomske godine bude više površina pod tom industrijskom kulturom, s obzirom na to da je Vlada donela Uredbu o subvencionisanju te biljne vrste od 35 hiljada dinara po hektaru, a najviše do 500 hektara, za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative repe. Procene su da bi kraljica polja, mogla zauzeti površine od preko 40 hiljada hektara.

video icon

Radivoj Petrović ratar iz Novih Karlovaca , posejaće šećernu repu na 400 hektara .On kaže da ne odustaje od gajenja te poljoprivredne kulture ističući da su uslovi ugovora sa kompanijom Sunoko zadovoljavajući i da je dobra podsticajna podrška ministarstva poljoprivrede za šećernu repu od 35 hiljada dinara po hektaru .

setva

„Uslovi su poznati,da su ove godine baš dobri od 52 evra po toni ,plus bonusi i to je povećanje u odnosu na prošlu godinu “ kaže Petrović

U regionu Srema, beleži se povećano interesovanje ratara za setvu slatkog korena, kaže agronom ujedno i direktor sirovinskog sektora fabrike šećera u Pećincima Miodrag Pavlović,naglašavajući da sa setvom kraljice polja ,ne treba žuriti.

„Naš savet proizvođačima je da se ne žuri sa setvom , na početku smo optimalnog agrotehničkog roka za setvu repe , još uvek je hladno vreme i zemljište se nije dovoljno zagrejalo “rekao je Pavlović

Direktor kompanije Sunoko , Slobodan Košutić kaže da je njihova kompanija sa kooperantima ugovorila proizvodnju šećerne repe na 30 hiljada hektara. Površine su ove godine uvećane ,a razlog tome su uslovi ugovoranja kao i novina u subvencionisanju proizvodnje šećerne repe, ističe Košutić .

„Osnovni ugovor je 52 evra po toni i mi proizvođačima dajemo seme i pred setvu još djubrivo , organizatorima proizvodnje dajemo maržu ,naši proizvođači dobijaju i bonus na bolje ostvarenu digestiju na nivou cele kompanije“ Sunoko“ ,tako da naši proizvođači imaju dobre uslove za proizvodnju ove godine, plus mera koju je država dala za povećanje površina pod šećernom repom, a to je 35 hiljada dinara po hektaru “ kaže Slobodan Košutić, direktor kompanije“ Sunoko“.

Proizvodnja šećerne repe u Srbiji , mora biti stabilna i zbog toga je kako navode u kompaniji „Sunoko „važno da se i u narednim proizvodnim godinama nastavi sa agrarnom politikom subvencionisanja te industrijske kulture .A recimo i to da se šećer iz Srbije plasira u zemlje Cefta regiona i na tržište Evropske unije ,gde imamo utvrđenu preferencijalnu izvoznu kvotu od 180 hiljada tona.

Tagovi