Ko je „snalažljivi“ Greg Bejker: Izvukao svoje milione, druge ubedio da je SVB ok

18.03.2023

16:42

0

Autor: 24sedam

Direktor propale Banke Silicijumske doline prodao je svoje akcije dve nedelje pre bankrota banke a do poslednjeg momenta ubeđivao deponente da je „sve ok“.

Ko je „snalažljivi“ Greg Bejker: Izvukao svoje milione, druge ubedio da je SVB ok
Greg Beker, CEO SVB sa šefovima kuhinja - Copyright Profimedia

U jednom od najvećih bankrota u istoriji SAD, Banka Silicijumske doline propala je prošlog petka povukavši sa sobom naniže i berze akcija i robe poput nafte. Ali 24časa pre nego što se to dogodilo, izvršni direktor banke Greg Beker lično je poručio deponentima i ulagačima da je njihov novac u banci siguran.

Beker je u januaru slao optimistične poruke investitorima i klijentima ističući da se ekonomski izgledi popravljaju nakon lošije 2022. godine. A prema analitičarima u današnji analizama po medijima, već tada se mogao naslutiti kolaps. Suviše je velika slučajnost da je Beker krajem januara podneo plan koji mu je omogućio da proda svoje akcije u SVB.

Dve nedelje nego što je izbio „kratak spoj“, koji je vodio do bankrota, Beker je za 3,6 Naravno, Bejker u ovom nije bio sam i još nekoliko direktora banke je izvuklo svoj novac.

Šampion neobuzdanih inovacija

Kako piše  Rojters, prvi čovek propale SVB u ovoj kompaniji je radio tri decenije, a karijeru je započeo kao službenik za kredite. Beker koji je iz rodne Indijane preko Detroita došao do Kalifornije i uspeo se na korporativnoj lestvici, zasijavši po zlu čuvene 2008. godine. U jeku finansijske krize postao je direktor banke, a tri godine poslije i glavni izvršni direktor (CEO).

Profimedia
Propala za tren: Banka Silicijumske doline

 

Pre nego što je postao predsednik i izvršni direktor SVB finansijske grupe, Beker je bio suosnivač SVB Kapitala, investicionog ogranka kompanije. Takođe je bio predsedavajući grupe lidera u Silicijumskoj dolini od 2014. do 2017. godine i bio je član Savetodavnog odbora za digitalnu ekonomiju američkog Ministarstva trgovine od 2016. do 2017. godine.

Na sajtu banke i dalje piše da je Beker "šampionom inovativne ekonomije“. U video snimku za BBC u decembru, on je rekao da je njegov najbolji savet u karijeri bio da oni koji traže posao izgrade veštine oko inovativne ekonomije u oblastima poput kompjuterskog programiranja i upravljanja projektima.

U upravljanje svojim „projektom“, odnosno bankom, Beker je uključio i svesrdno lobiranje da državna regulativa bude blaža za manje banke poput njegove.

Objašnjavao je 2015. godine u Senatu SAD da SVB, s obzirom na svoj poslovni model i profil rizika, ne predstavlja sistemski rizik i da na tu banku ne bi trebalo da se odnose stavke iz zakona iz 2008. godini o reformi Volstrita i zaštiti potrošača, poznatijeg pod imenom Dod-Frankov zakon.

Svoje mišljenje je obrazložio izjavom da te regulative preterano opterećuju banku i da su osmišljene za velike banke i naveo da oni u SVB-u jako dobro paze na svaki rizik.

Da stvar bude gora, jedna od tih „čuvara“ od rizika bio je Džozef Đentile, glavni  administrativni menadžer banke koji je pre SVB-a radio kao glavni finansijski menadžer za Leman braders, čuven banku koju su menadžeru uspeli da dovedu do bankrota 2008 a prethodno je uspešno radila više od 160 godina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike