Trojka rekla dosta

Goran ČVOROVIĆ

15. 06. 2010. u 21:00

Novosti saznaju - Čak 24 zemlje tražile da se EK prosledi srpski zahtev za kandidaturu. Protiv Belgija, Holandija i Nemačka

Na ministarskom sastanku u ponedeljak čak 24 zemlje bile su za to da se u ponedeljak, u paketu, odluči i da se Evropskoj komisiji prosledi zahtev za izradu mišljenja o kandidaturi Srbije! Protivile su se samo Belgija, Holandija i Nemačka.

Pregovori i ubeđivanja su zbog toga potrajali, pa se radni ručak ministara s Bramercom odužio do kasno po podne. Ferhagen, kao predvodnik ”tvrde” struje, na kraju, ipak nije hteo da popusti.

Na strani Srbije, već po običaju, bio je Franko Fratini, italijanski šef diplomatije:

- Srbija treba da se još više približi EU, u svakom pogledu. Italijanski predlog je bio da Srbija dobije i ratifikaciju, i prosleđivanje kandidature komisiji. Nastavićemo da ubeđujemo sve one koji su neodlučni da se ide napred.

Iz sedišta EU su pokazali nameru da se održi kontinuitet integracija, uprkos različitim stavovima o brzini procesa.

- Najvažniji je signal za početak procesa ratifikacije. Mi smo već pozdravili unilateralnu primenu SSP - poručio je švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt.

Popustio je i Hag:

- Glavni tužilac je izjavio da je zadovoljan nastavkom saradnje Srbije s Haškim tribunalom. Pošto je to tako, ja držim svoju reč, i ratifikacija može da počne - izjavio je holandski ministar Maksim Ferhagen, ponavljajući haška uslovljavanja za dalje korake.

Italijanski šef diplomatije i dalje veruje da bi pitanje kandidature trebalo da se razmatra već na sledećem, julskom Savetu ministara, dok istovremeno očekuje i ”skraćeno” vreme ratifikacije, koja, u principu, ume da potraje i preko dve godine.

- Verujem da će, već do kraja ove godine, sve zemlje EU ratifikovati SSP sa Srbijom! - veliki je optimista Fratini.

Kao znak da bi rado videli ubrzani put Srbije ka EU, nekoliko evropskih ministara su u Luksemburgu poručili da će svojim parlamentima predložiti da ovu temu što pre stave na dnevni red. Kao kontrateg, stoji holandski zahtev za dalja izručenja.

PRECRTANO FLOMASTEROM

KOLIKO su unutar ”dvadesetsedmorke” velika insistiranja da se srpska kandidatura prosledi Evropskoj komisiji, potvrđuje i podatak da je u nacrtu zaključaka s ministarskog sastanka, u zvaničan dokument, ubačena i rečenica da će se Savet ministara vratiti na ovu temu ”u kratkom roku”. Ali je ta odrednica, da bi se zadovoljili zahtevi najskeptičnijih zemalja, precrtana flomasterom.

* * * * *

SAMUEL ŽBOGAR, MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SLOVENIJE

POTPIS SPREMAN ODMAH

SLOVENIJA spada u onu grupu evropskih zemalja koje se zdušno zalažu za ubrzani tok evropskih integracija Srbije. Njen ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar, u intervjuu za ”Novosti”, poručuje da će Ljubljana učiniti sve što je u njenoj moći da Beograd što pre pređe nove stepenike u ugovornim odnosima s EU.

* Kada će Slovenija da ratifikuje SSP?

- Odmah! Imamo sve spremno. Čekali smo taj dan, da dobijemo saglasnost da krenemo dalje. Sada kada se to desilo, odmah idemo u ratifikaciju.

* Koliko brzo je to ”odmah”?

- Naša vlada će ovo pitanje razmatrati za nekoliko nedelja. Pretpostavljam da nećemo stići da stavimo ratifikaciju na dnevni red zasedanja junske sednice parlamenta.

* Da li je Slovenija bila za upućivanje zahteva Evropskoj komisiji?

- Tražili smo u ponedeljak i da se molba Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU prosledi u Evropsku komisiju. Smatramo da je to proceduralno pitanje i da oko toga ne treba praviti previše politike, nego da zahtev odmah treba slati dalje.

* * * * *

LUIŠ AMADO, MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA PORTUGALA

SAD ĆE SVE IĆI MNOGO BRŽE

EVROPSKE integracije Srbije treba ubrzati što je više moguće, ističe, u intervjuu za ”Novosti”, šef portugalske diplomatije Luiš Amado.

Amado, koji je u Luksemburgu pre dva dana na Savetu ministara odlučno zastupao stav da Srbiju ne treba dalje kočiti u procesu njenog približavanja EU, najavljuje i brzu ratifikaciju SSP.

* Šta ova odluka, konkretno, znači za Srbiju, ali i za EU?

- Veoma je važno da se održi naš stav o povoljnijoj dinamici vezanoj za priključenje Srbije EU. To je pozicija koju Portugal odavno zastupa. Sada smo videli da unutar Saveta ministara postoji velika podrška takvoj perspektivi.

* A šta će biti sa zahtevom za kandidaturu, bez kojeg nema daljeg napretka, i koji još stoji u fioci evropskog saveta?

- Imali smo debatu i na tu temu. Savet ministara je primio k znanju da je kandidatura podneta. Postoji, ipak, mišljenje da u procesu evropskih integracija treba da se ide korak po korak.

* Kada će Portugal ratifikovati SSP?

- Uradićemo to u najkraćem mogućem roku! Potrudiću se da dam takve instrukcije našoj administraciji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Cinic

15.06.2010. 00:00

Nakon najnovijeg izvesaja tuzioca Haskog tribunala, Savet primecuje da Srbija odrzava saradnju sa Tribunalom u pogledu dostavljanja jos vise pozitivnih rezultata. Savet ohrabljuje Srbiju da prati preporuke tuzioca. stime da se povlaci misljenje zi 29.04. 2008 i 7/8 12 2009 i daje ministrima da se ssp prosledi svojim parlamentima na retifikaciju, stime da Savet podvlaci da puna saradnja Haskim tribunalom ostaje kljucni element o stabilizaciji i pridruzivanju.

Cinic

15.06.2010. 00:00

II. Ovo je sve moglo i bez mnogo buke i galame a sta je naj vaznije mnogo jeftinije a opet nemamo garanciju bar na osnovu retorike u izjavi, umesto da koristimo pravne mogucnosti koje postoje, nadjemo se uvek u nekoj ideologiji.

Gluvać

16.06.2010. 00:00

Čudo božje...zar Nemačka, srpski prijatelj iz dva svetska i par potonjih ratova da nam okrene leđa?Šta reći??

Vlada Kragujevac

16.06.2010. 00:00

Čudi me da je V. Britanija htela da pokrene pitanje kandidature, do sada nam nisu bili naklonjeni. Nemačka negativno iznenađuje duže vreme...

geronimo

16.06.2010. 00:00

E sad mi treba da skačemo od sreće što su neke zemlje spremne da nam odmah daju potpice i da zaboravimo da nema mrdanja dok se svi ne slože. Već viđeno. U slučaju Srbije stalno novi uslovi i sve dalje od Jevrope. Red je da promenimo kurs. Pre se stiže u Jevropu akom ona juri nas, no ako mi jurimo nju. A i nije sve u Jevropi. Ima devojaka i u drugim selima...

Darko

16.06.2010. 00:00

Ubrzani prijem Srbije u EU da ali tek nakon sto se otklone posledice krsenja ljudskih prava nacionalnih manjina, vrati nezakonito oduzeta imovina, nezakonito razresene sudije i tuzioci vrate na posao, postuju Ustav, zakon i Evropska konvencija o ljudskim pravima, i prekine sa politickom samovoljom vladajuce koalicije.

eliot nes

16.06.2010. 00:00

Od Holandije i Belgije nista netreba da iznenadjuje. One su obe i krvno vezane za Nemacku po kraljevskim linijama.Belgija direktno a indirektno je Holandij jer je kraljicin suprug uvek iz Nemacke.tako da te dve ekspoziture uvek idu posvoje misljenje u Berlin/Bon/. Tako ako Nemci donesu neki zakon ukratko vreme isti se izglasa u obe zemlje. A uostalom oni su ekonomski vezani pa ne guraju prst u oko onom o kome ovise poput nas.

Stojan

16.06.2010. 00:00

Tri zemlje,koje su nas najžešće bombardovale,koje su nam uveli sankcije svake vrste,i pre uvodjenja istih,samo nastavljaju svoje delanje protiv interesa Srbije.Ne vole da neko postiže uspehe u bilo čemu,pa ni u približavanju evropskoj trgovinskoj uniji.Ali,dobro je što je velika većina (24 zemlje EU),za potpisivanje trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Boro sa manjace

16.06.2010. 00:00

Prazne price jer od toga nema nista. I ovih 24 su saglasni kad pricaju sa srpskim novinarima a kod njihovih zemalja je drukcije.Citajte njihove novine pa cete videti.Sta pise pozitivno u nekim francuskim, danskim, svedskim, britanskim ili u poljskim novinama.Nista. Ko pita istocnoevropske zemlje za nesto? Nitko. Ovo je propaganda za ZES i vladajucu koaliciju kako bi se opravdalo veliko trosenje para na putovanja ministara.

filipo

16.06.2010. 00:00

Konacno je dosao na red i nemacki ovcar da zalaje na nas u pratnji svoje dve chiuaue. Hvala mu. Znaci, jos nismo kapitulirali, pozitivna strana a negativna, verovatno se nastavlja ekonomsko mrcvarenje. Jos jedna pozitivna stvar je da je pas najbolji prijatelj ljudi. Ma i za kucice vredi, onakvi su kako ih vaspitate.

iz nemacke

16.06.2010. 00:00

Hmmm, nemci trenutno misle da oni jedini moraju da plate za krizu u EU. Tako da nije popularno da se govori o prosirenje EU. Mene vise zabrinava "ne" iz Holandije