Zajedno u Evropi

D. M.

15. 06. 2010. u 20:42

Boris Tadić i Sulejman Tihić razgovarali u Beogradu: Ceo region je postao prostor pomirenja

SRBIJA i BiH zajednički u svet šalju poruku da je zapadni Balkan, iako je bio uronjen u strašne ratove i zločine 90-ih, danas prostor pomirenja i stalnog mira, koji želi da bude integrisan u EU, poručio je predsednik Boris Tadić.

On je, posle razgovora sa predsedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i liderom SDA Sulejmanom Tihićem rekao da Srbija nastavlja da čvrsto podržava Dejtonski sporazum, i integritet i celovitost BiH. Izrazio je nadu da zemlje bivše Jugoslavije u EU mogu ponovo biti zajedno i razvijati prijateljske veze, ali da do tada treba činiti korake u pravcu pomirenja.

Tihić je istakao da bi Srbija i BiH trebalo da razvijaju ”specijalne” odnose, što ne bi umanjilo značaj specijalnih paralelnih veza koje Srbija ima sa Republikom Srpskom.

On je pozdravio odluku predsednika Tadića da prisustvuje obeležavanju 15 godina od zločina u Srebrenici i Deklaraciju koju je usvojio srpski parlament.

Tadić i Tihić nisu razgovarali o poseti Harisa Silajdžića, predsedavajućeg Predsedništva BiH Srbiji:

- O tome razgovaram sa Silajdžićem, kome su otvorena vrata da dođe u Beograd kad god hoće - rekao je srpski predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

filipo

16.06.2010. 00:00

Silajdzic je svakako zasluzio da ga docekaju otvorena vrata, zatvorska. i da se jos nadamo da ce da povuce noge preko praga i to malo jace.

Stojan

17.06.2010. 00:00

Ovo su pravi dobrosusedski razgovori.Autohtoni bosanac je pokazao da ima načina da se započne novo poglavlje u odnosima sa muslimanima u BiH.Za razliku od ostalih (ne)bosanaca,Silajdžića i Ganića.Oni su kao prvo,državljani Srbije,i u Bosni se ponašaju i deluju sa pozicije sile,koju imaju u oličenju vlasti.Tihić je kao pravi čovek,otišao na grob da oda poštu ubijenom premijeru,a nije išao niti imao nameru da poseti zatvor i u njemu onog zločinca na tuzlansku kolonu.