16. mart  2023. 15.12  →  16.30 | Izvor: Tanjug

Azemu Kurtaju koji je pucao na srpsku decu određena mera kućnog pritvora

UROŠEVAC -

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu zamenilo je meru pritvora merom kućnog pritvora pripadniku KBS Azemu Kurtaju, koji je na Badnje veče pucao na dečake Stefana i Miloša Stojanovića, potvrdio ja za Tanjug advokat Miloš Delević.

Na današnjem ročištu Azem Kurtaj negirao je krivicu.

cekic, sudnica, sud, presuda, pravosudje, pravda, 4

"Okrivljeni nije priznao krivicu za dela koja mu se stavljaju na teret. Njegov branilac je predložio da mu se zameni mera sudskog pritvora u kućni, što je sud usvojio", kazao je Delević.

Podsetimo, Azem Kurtaj pucao je na dečake, Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše kod Štrpca, na Badnje veče kada su se vraćali iz šume noseći Badnjak. Tom prilikom Stefan je teško pogođen u rame, a Miloš u ruku.

Napadač Azem Kurtaj je ubrzo uhapšen, a takozvana Kosovska policija je tada slučaj okarakterisala kao "pokušaj ubistva", da bi nedavno tužilac Osnovnog suda u Uroševcu slučaj okvalifikovao je kao "izazivanje opšte opasnosti uz upotrebu oružja".

Na tu nedavnu odluku tužioca reagovao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da je doneta kao da je Kurtaj pucao u vazduh, a ne teško povredio Stefana i Miloša.

"Zabrinjava da se za ovakvu kvalifikaciju dela, u praksi ne izriče efektivna kazna zatvora, već uslovna osuda s novčanom kaznom. Očigledna je namera Prištine da spasi pripadnika KBS zatvora, iako je reč o čoveku koji je pucao u srpsku decu dok su nosila Badnjak s namerom da ih ubije", napisao je Petković na Tviteru.

"Odluka tzv. suda u Uroševcu da pripadnika tzv. KBS pusti u kućni pritvor, korak јe ka oslobođenju Kurtiјevog ekstremiste koјi јe želeo da ubiјe Stefana i Miloša na Badnji dan u Gotovuši, dok se Srbima na KiM presuđuju drakonske kazne bez ikakvikh svedoka i materiјalnikh dokaza, napisao je na svom Tviter nalogu direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, reagovajući na današnju odluku suda u Uroševcu.

Međunarodni predstavnici dužni su da ovaj slučaj prate s najvećom pažnjom i ne dozvole da se krivac za ranjavanje srpske dece izvuče, napisao je Petković.

Tagovi