Tragični kraj Bekima Fehmijua

15. 06. 2010. u 17:23

Poznati filmski glumac Bekim Fehmiu izvršio samoubistvo svom domu na beogradskoj Zvezdari

POZORIŠNA i filmska scena ostala je u utorak bez jednog od najpoznatijih članova. Proslavljeni glumac bivše Jugoslavije Bekim Fehmiu (74) ubio se u utorak oko 15.30 časova u svom stanu u Ulici Stanislava Sremčevića 5 u beogradskom naselju Zvezdara. On je iz pištolja pucao sebi u usta.

Nesrećni čovek je u početku davao znake života, ali je do dolaska ekipe Hitne pomoći preminuo. Šta je Belog Boru iz kultnog filma „Skupljači perja“ nateralo da digne ruku na sebe, zasad nije poznato.

U utorak ništa nije slutilo da će se u stanu na devetom spratu dogoditi tragedija. Osim Fehmijua u porodičnom domu bili su njegova supruga Branka Petrić i sin Hedon. Kako smo nezvanično saznali, glumac je u jednom trenutku otišao u drugu sobu, iz koje se ubrzo začuo pucanj. Njegovi najbliži su potrčali i zatekli jeziv prizor. Bekim je ležao obliven krvlju, a pored ruke mu se nalazio pištolj. Sin je pozvao policiju, a ubrzo zatim je alarmirana i Hitna pomoć. Međutim, kada su stigli lekari, poznati glumac je izdahnuo.

Vest da je Bekim Fehmiu oduzeo sebi život, kao munja se pronela Beogradom. Fiksni telefon u porodičnom stanu se usijao, ali je sin Hedon u početku negirao da se dogodila tragedija, tvrdeći da je „sa njegovim ocem sve u redu i da upravo zajedno piju kafu“. Porodica u početku kao da nije mogla da veruje šta se dogodilo. To potvrđuje i njihova molba upućena lekarima i policajcima da o tragediji nikome ništa ne govore.

Ipak, kako smo saznali, Fehmiu već nekoliko godina ima zdravstvenih problema, a pre četiri meseca preživeo je lakši srčani udar. U poslednje vreme je, navodno, naglo klonuo duhom. Zbog toga je sve manje izlazio iz stana.

GORAN MARKOVIĆ: VELIKI ČOVEK I GLUMAC

BEKIM je bio veliki glumac i veliki čovek, velika spona između Srba i Albanaca. Igrao je vaspitača Žarka Munižabu u mom prvom filmu „Specijalno vaspitanje“ 1977. godine i napravio je tada gest koji nikad nisam zaboravio. U to vreme je bio velika zvezda, ja sam bio niko i ništa, a on je prihvatio da igra glavnu ulogu besplatno. I odigrao je kao da igra u najvećem holivudskom megaprojektu. Radio je stvarno sjajno i držao nas je sve svojom velikom temperaturom. Pokazao je da je ne samo veliki umetnik, nego i sjajan čovek. Znam Bekima kao velikog borca, snažnog čoveka koji se ne bi predao tek tako.

IŠAO BLISTAVIM GLUMAČKIM PUTEM

JEDAN od najpoznatijih jugoslovenskih filmskih i pozorišnih glumaca Bekim Fehmiu (74) proslavio se ulogom Belog Bore u „Skupljačima perja“ Aleksandra Petrovića, rođen je 1. juna 1936. godine u Sarajevu. Studirao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića. Od prve uloge u ostvarenju „Opštinsko dete“ iz 1953. preko „Saše“, „Neprijatelja“, „Ko puca, otvoriće mu se“, „Devojke“, „Roja“, „Partizanske eskadrile“, „Specijalnog vaspitanja“... Bekim Fehmiu postavljao je visoke standarde u domaćoj filmskoj umetnosti.

Njegova internacionalna karijera nije bila manje blistava o čemu svedoči dugogodišnji ugovor sa čuvenim Dinom de Laurentisom, saradnja sa Džonom Hjustonom, Klaudijom Kardinale, Fernandom Rejem, Kendis Bergen, Olivijom de Hevilend, Avom Gardner, Dirkom Bogartom, Šarlom Aznavurom i drugima. Okušao se i u američkoj kinematografiji, snimivši 1971. film „Avanturisti“.

Od 1987. samoinicijativno se povlači sa scene, „u znak protesta zbog antialbanske propagande“. U žižu javnosti ga vraća knjiga sećanja „Blistavo i strašno“, objavljena 2001. u izdanju Samizdata B 92.

Iz braka sa glumicom Brankom Petrić ima dva sina - Hedona i Uliksa (takođe glumca, oženjenog glumicom Snežanom Bogdanović).

Jedan od najlepših i najmarkantnijih glumaca sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koji je uz Oliveru Katarinu svojevremeno ostavio Kan bez daha, ostaće upamćen i po ne manje briljantnoj ulozi Odiseja u istoimenom filmu i seriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

samoupravljac

15.06.2010. 00:00

@nina - Zasto upotrebljavate ovo R.I.P. to nije nase. Recite samo pokojmu dusi, laka mu crna zemlja, bio je legenda...

nn

22.06.2010. 12:59

@nina - "R.I.P."? Pobogu, pa to se retko u toj skracenoj formi koristi i us jezuku iz kog potice, a ne nasem... ne znam sta ste hteli da iskazete ovakvim izborom reci (ili tudjih skracenica), ali znajte da ovakve 'recenice' mogu sklopiti samo prostaci bez imalo postovanja prema jeziku i samima sebi...

dr

15.06.2010. 00:00

Veliki glumac i covek.Zao mi je sto ce ga osudjivati znani i neznani.Tako je moralo biti po sudbini.Saucesce najblizima.

1953oma

16.06.2010. 00:00

@dr - Ovo je divan ...'sustinski' komentar !!! U pravu si , 'dr' , potpuno . Covjek je - covjek , o ljudima ne sudim ni po naciji , niti po vjeri , no po tome koliko je ko ..COVJEK . Bekim je , po svemu , bio pravi covjek .

Dragan

15.06.2010. 00:00

Veoma mi se svidjao kao glumac i verovatno zbog toga mi je jos teze palo kada se pre mnogo godina solidarisao sa albanskim teroristima. Bez obzira na to, za mene je bio i ostao jedan od najvecih glumaca sa ovih prostora i pamticu ga kao takvog.

Bekim

15.06.2010. 00:00

Prvo se zove hitna pomoc a ne policija, Bekim nije ubijen u 15:30 nego mnogo ranije, susedi treba govoriti kad su culi pocanj, i Branka mora reci istinu. Beograd je iskoristio Bekima godinama a da ne govorimo o Branki. Uzas

sarplaninac

16.06.2010. 00:00

1987samoinicijativno se povlaci sa scene zbok antialbanske propagande .A ostao da zivi u beograd Srbija gde se i samoubijo .Ozenjen Srpkinjom setao se po Kalemegdanu i narod je gledao u nega kao velikog Jugoslovena i postenog graganina Beograda .hm nesto me muci kakav smo mi Srbi cudan narod .proslavljeni glumac pa od koga pa od nas Srba samo mi Srbi znamo kako i koga da slavimo. Jos nesto kako se zove onaj srpski glumac ozenen albankom koi zivi u tiranu i koi pred 20godina prestao da glumi zbok

Mitolog

16.06.2010. 00:00

@sarplaninac - ".A ostao da zivi u beograd Srbija gde se i samoubijo "Lako je polupismenima.Oni se neplaše papira i olovke (tastature).Kako reče Ivo Andrić " Svako pedeset godina na ovim terenima pametanušuti,budala progovori a fukara se obogati"

Milos Nedic -Beograd

16.06.2010. 00:00

Steta ,velika steta -kao i sto napisaste u vasem tekstu "otisao" je covek koji je dosta doprinosio na zblizavanju Srba i Albanaca.

Muad

16.06.2010. 00:00

Bekime pocivaj u miru. Mi koji smo imali zadovoljstvo da te gledamo u filmovima, pamti cemo te i u nama ces ziveti. Velikan i gospodin si bio i to si i ostao.

Bekim

16.06.2010. 00:00

Ovo nije samoubistvo nego ubistvo! Branka je imala svoju pesmu; "Ne daju da te volim Bekime"Sada ima novu pesmu; "Ne daju da govorim Bekime"

jelena

16.06.2010. 00:00

nasa kinematografija je ostala uskracena za jednog divnog coveka i glumca-moj suprug je filmski radnik koji imao tu srecu da radi sa njim i saradjuje-ostavio je upecatljiv trag-bio je i ostao legenda-slava mu

1953oma

16.06.2010. 00:00

Meni uvijek tesko padnu vijesti o ..'odlasku sa scene' nekoga sa ..'nasih bivsih prostora' . Naravno , mislim na ljude koji su nas ,u naljepsem svjetlu , predstavljali po planeti . Fehmiu je bio jedan od tih /uz nebrojene sportiste ,umjetnike iz svih oblasti ..itd/ . Zao mi je ...jako mi je zao da je zivot zavrsio tako tragicno. Pokoj dusi negovoj .. i moje duboko saucesce u bolu njegovih voljenih...

sofialuki

16.06.2010. 00:00

Psiha je tanana.Nikada ne znamo kada ce da pukne. Mnogo me je potresla vest o smrti Bekima .Moje iskreno saucesce porodici.

radmila

16.06.2010. 00:00

Veoma me je potresla tragicna vest o odlasku sa ovog sveta jednog sjajnog coveka i glumca Bekima Fehmia. Branki i deci najiskrenije saucesce u tragediji koja ih je zadesila. Radmila Jovanovic-Popovic

pera

16.06.2010. 00:00

Zasto bi neko ,ko je preziveo toliko toga u Srbiji, ko je ostvaren i cije delo je ostalo upamceno i nagradjeno, ko ima stabilnu porodicu i zdravlje ,uradio tako nesto ? I ranije su postojali pritisci (narko-tereorista),da Albanci odu i "pomognu" mladu naciju.Neki su se tome oduprli ,a neki nisu. Nadam se da mu nisu pretili porodici.

Zoran

16.06.2010. 00:00

Zao mi je sto autor ovog teksta objavljuje vest na ovaj nacin. Autor opisuje kako se dogodilo samoubistvo i detalje smrti ovog velikog glumca. Veoma zalosno. Javnost ne treba to da zna, i nije potrebno da se ova vest objavljuje na nacin kako je objavljena. Zalosno i cudno novinarstvo. Ziveo sam dugo van nase zamlje i navikao sam na drugaciji, humaniji odnos novinara prema javnosti. Ovakvo izvestavanje me cini tuznim. Mnoge stvari su toliko tuzne ovde,...od drveca se ne vidi suma.

eliot nes

16.06.2010. 00:00

Jos jedna tragicna sudbina, koja me vraca u ne tako davno vreme.Kada smo imali neku viziju u neko bolje sutra koje je otislo u nepovrat kao i B. Fehmiju. Familiji najiskrenije saucesce.

rankovic

16.06.2010. 00:00

Odlazi još jedan velikan jedne veličanstvene generacije. Odlazi jedan drug iz vremena kada smo svi bili drugovi. Odlazi deo naše mladosti, deo jedne divne epohe kada smo se borili sa velikim problemima, malo imali a bili tako mnogo srećni. Deo te sreće bio je i on, Bekim Fehmiu čovek i glumac. Neke mu je večna slava i sećanje na njega.

Ljiljana Tatic

17.06.2010. 00:00

“Sedim u ogromnoj kamionskoj kabini, pored mame. Da li to mami, mojim sestrama i meni klize suze ili kiša rominja? I jedno i drugo... Sada se čuje samo brujanje motora i dobovanje krupnih kišnih kapi po karoseriji.Svi ćutimo, utonuli u svoje misli. Osećam prazninu, zebnju prema onom čemu idem u susret."(odlomak iz Bekimove knjige "Blistavo i strašno",objavljene 2001)

Dragomir

17.06.2010. 00:00

Ako je bio pri zdravoj pameti nije smeo da se ubije u stanu!Ja mogu razumeti po neko samoubistvo ali ubiti su u stanu gde ostaje neko da i dalje živi je nehumano!Bekim to nije smeo da uradi,ali,bilo je šta je bilo

Fatima

18.06.2010. 00:00

Velika Tragedija.Otisao je velikan filma i nada sve covjek koji je bio bez domovine.Iskreno saucesce porodici i svim postovaocima Bekima Fehmiua