Zapretili osvetom

V. B. M.

14. 06. 2010. u 23:44

Na „Fejsbuku“ osnovali grupu i objavili pretnje ubici. Policija čuva Rome

DRUGARI Dejana Stojčića (17) kojeg je 10. juna ove godine u selu Jabuka kod Pančeva brutalno ubio vršnjak Bojan J. zvani Zverka, najavljuju osvetu! Oni su na „Fejsbuku“ osnovali grupu (do ponedeljka je brojala više od 900 članova) posvećenu tragično nastradalom mladiću, gde se osim saučešća mogu pročitati i direktne pretnje ubici.

„Njemu neće trebati nikakav sud, mi ćemo mu presuditi“, „Zverski ga je ubio, zverski ima da mu vratimo!“, „Zar nožem na našeg brata? Nijedan zatvor te neće spasiti lopove i ubico!“

Da ove poruke nisu nimalo bezazlene, dokaz je i incident koje se dogodio u noći odmah posle ubistva, kada su prijatelji Stojčića, ali i ostali meštani sela Jabuka krenuli ka divljem romskom naselju, odakle je Bojan J. Samo zahvaljujući brzoj intervenciji policije, sprečeni su veći sukobi i linč.

Ni posle pet dana od zločina, strasti u ovom, inače, mirnom naselju se ne stišavaju. Niko ne može da veruje da Stojčić, odličan đak Mašinske škole ubijen zbog patika!? „Ulje na vatru“ dolila je i informacija da je sečivo potegao romski tinejdžer, za kojeg meštani tvrde da je „proslavljeni lopov“.

Gradonačelnica Vesna Martinovićnaložila je juče da se Romima koji iz straha ne izlaze iz kuća dostavi hrana i neophodna medicinska pomoć. Ona je zakazala sastanak lokalne vlasti, policije i predstavnika pravosuđa sa meštanima kako bi se situacija smirila.

RASNA MRŽNjA

UBISTVO Dejana S. (17) iz naselja Jabuka u raspirilo je rasnu i nacionalnu mržnju, pa je načelnik Policijske uprave Pančevo Zvezdan Radojković najavio angažovanje žandarmerije. Prema njegovim rečima, grupa od 500 ljudi „pod plaštom žalosti za ubijenim mladićem“, već četiri dana svake večeri posle 22 časa kamenuje romske kuće u Jabuci i uzvikuje parole kojima pozivaju na linč.

- Radi se o pet, šest osoba koje sve to organizuju, a koje su od ranije poznate policiji i pravosuđu - rekao je Radojković. - Ipak, mi smo već na putu da prikupimo neophodne dokaze protiv njih.

UHAPŠENI

POLICIJA je u ponedeljak uveče saopštila da je uhapsila Vladimira Stanišića (24), Srđana Buinala (36), Predraga Spasića (19), Marka Stefanovskog (18) i Dejana Lešnikovskog (27), svi iz Jabuke, zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Većina meštana Jabuke na sastanku u ponedeljak uveče zatražilo je od načelnika PU Pančevo Zvezdana Radojkovića puštanje na slobodu petoro uhapšenih sugrađana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

laslo

16.06.2010. 00:00

I sta je to sada , ko to kaze da su Srbi tolerantan narod . Pravosudje treba sto pre da resi taj problem , a ne primitivci.