Svet

Utorak, 07.03.2023.

17:09

EU rešila da iskoristi svoju moć

Evropska unija planira nezavisno da uđe u klub kupaca tržišta gasa tokom sledećeg meseca, kako bi uticala snagom kupovne moći na smanjenje cene gasa.

Izvor: Tanjug

EU rešila da iskoristi svoju moć
Ilustracija: epa/STEPHANIE LECOCQ

Zajednička kupovina gasa predstavlja novi način kako bi ujedinjeni uticali na ograničenje troškova energenata izazvanog smanjenjem isporuke ruskog gasa.

Potražnja bi iznosila oko 13,5 milijardi tona, što je i dalje deo od 338 milijardi kubnih metara, koliko je EU uvezla tokom 2021.

"Prema proceni, zajednička potražnja zemalja članica i tri susedne zemalje iznosiće 24 milijarde kubnih metara, u sledeće tri godine", prema rečima potpresednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča.

Energenti koji su trenutno dostigli rekordnu cenu gasa u avgustu, podstiču rast indeksa potrošačkih cena i tako utiču na konkurentnost lokalnih kompanija u odnosu na rivale iz Kine i SAD.

"Jasno je da moramo da pokrenemo ekonomski tok u Evropi“, rekao je Šefčović, i dodao da veruje u stvaranje novog sistema koji bi povećao konkurentnost i time doneo nove dobavljače i smanjio cene energienata.

Šefčović je rekao da vidi interesovanje za zajedničku kupovinu gasa u sektorima kao što su čelik, aluminijum, keramika, staklo i proizvodnju automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: