Srbija

Ponedeljak, 14.06.2010.

16:47

Bor će dobiti i solarnu elektranu

U okolini Bora uskoro počinje izgradnja prve elektrane solarne energije u Srbiji, kaže ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Izvor: Beta

Default images

On kaže da će na površini od 450 hektara jalovišta Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, uskoro biti izgrađena prva elektrana na solarnu energiju.

Na taj način bi mogla da se dobije količina jednaka struji koju bi proizvodila elektrana kapaciteta 100 megavata, rekao je Škundrić prilikom posete Boru.

Ako se ima u vidu da jedan megavat ovako čiste energije košta oko 2,5 miliona evra, proizlazi da je reč o kapitalnoj investiciji teškoj oko 250 miliona evra.

Škundrić je obrazložio da je Bor jedna od najsunčanijih opština u Srbiji, i da su jalovišta, zbog refleksije, idealna za solarnu investiciju. Prema rečima ministra Škundrića, za ovu vrstu investicija zainteresovane su kompanije iz Italije, Belgije, Kanade i Švajcarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: