Ponedeljak, 14.06.2010.

12:25

"Nacional" o Šariću i Šarančiću

Hrvatski "Nacional" piše da je of-šor firma Darka Šarića iz SAD povezana sa spornim poslovanjem hrvatskih i srpskih železnica, čiji su bivši direktori uhapšeni.

Izvor: B92

Default images

Prema nekim glasinama, Šarić trenutno boravi u Južnoafričkoj Republici, a otkako je u begu neko se vreme navodno skrivao čak i u Hrvatskoj i Švajcarskoj.

Krakovi Šarićeve kriminalne hobotnice očigledni su i kroz uvid u samo jednu misterioznu of-šor firmu, "Fajnenšel endžels", registrovanu 2006. u američkoj saveznoj državi Delaver, piše "Nacional".

Velika kriminalna grupa 40-godišnjeg srpskog kralja kokaina Darka Šarića imala je razgranatu mrežu i u Hrvatskoj. Osim neslužbenih potvrda iz vrha hrvatske policije, na takav zaključak upućuju neki detalji iz velike akcije hapšenja članova Šarićeve mreže koja se pre desetak dana zbila u Sloveniji, u kojoj je uhapšeno 17 osoba i pretreseno tridesetak stanova u kojima je pronađena droga i oružje.

Preko te kompanije, za koju se osnovano sumnja da je oduvek bila pod Šarićevom kontrolom, sprovodile su se sumnjive transakcije na području cele bivše Jugoslavije: u Srbiji i Crnoj Gori kupovana su učešća u preduzećima i nekretninama, u Sloveniji je putem nje otkupljen dug nekadašnjeg slovenskog giganta Slovenijalesa prema bivšoj Jugobanci, a ime te kompanije nije nepoznato ni u Hrvatskoj: putem nje su bivši direktori hrvatskih i srpskih železnica, Davorin Kobak i Milanko Šarančić, nameravali iz državnih firmi koje su vodili da izvuku milione evra.

Taj poslednji posao, kojim je rukovodio 46-godišnji kontroverzni srpski preduzetnik Slobodan Resimić, poznat i kao Sloba Talijan, tokom 2008. godine ipak nije ostvaren jer se hrvatska vlada nije složila s vrlo sumnjivim poslovnim predlogom da deo duga Železnica Srbije prema HŽ-u bude vraćen putem misteriozne firme iz Sjedinjenih Država.

Nakon što je ceo projekat zaustavljen, Kobak i Šarančić su se, svaki u svojoj državi, našli pod istragom policije i pravosuđa zbog te neuspele transakcije ali i mnogih drugih, pa je Kobak uhapšen još u julu prošle godine u Zagrebu, a njegov srpski pandan Šarančić prošle srede u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Podeli: