Prati meso pre termičke obrade ili ne: Šta je to unakrsna kontaminacija

Pranje oduvek povezujemo s čistoćom. Peremo svoju odeću, posteljinu, posuđe, pa čak i automobile, ali važi li ista logika za namirnice kao što su meso i jaja?
Prati meso pre termičke obrade ili ne: Šta je to unakrsna kontaminacija
Foto: Pixabay
Mnogi veruju kako je pranje pilećeg mesa dobra ideja koja ovu namirnicu čini čistijom i sigurnijom za jelo. Međutim, da li je to stvarno tako?
Unakrsna kontaminacija
Mnogi potrošači peru ili ispiraju meso pre kuvanja. Pranje mesa različitim ljudima može značiti različite stvari. Neki ga ispiraju pod tekućom vodom, drugi ih natope u posudama, a neki za natapanje koriste slanu vodu, sirće ili limunov sok kako bi pokušali što bolje da "očiste" meso.
 
Međutim, pranje sirove piletine i druge vrste mesa pre kuvanja nije preporučljivo. Pranjem se bakterije koje se nalaze na sirovom mesu mogu proširiti na drugu hranu, posuđe i kuhinjske površine. To nazivamo unakrsnom kontaminacijom.
 
Dok je pranje mesa radi uklanjanja prljavštine, sluzi, masnoće ili krvi moglo biti prikladno u prošlosti kada su mnogi sami klali i pripremali hranu, savremena shvatanja o sigurnosti hrane to ne zahtevaju. Prilikom pranja bakterije prskanjem lako mogu da završe na različitim površinama vaše kuhinje.
 
Neuspeh čišćenja i dezinfekcije ovih kontaminiranih područja može dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Obrada namirnica na odgovarajućoj temperaturi (bez obzira da li se radi o kuvanju, prženju, pečenju..) ubija klice na mesu, zbog čega je pranje ovih proizvoda rizično i nije nužno za sigurnost.
 
Pranje ruku
 
Pranje ruku nakon rukovanja sirovim mesom i ambalažom u koju je bilo upakovano je nužno jer sve što dotaknete nakon toga može biti kontaminirano. Drugim rečima, mogli biste se razboleti ako uzmete komad voća i pojedete ga nakon što ste rukovali sirovim mesom, a pre toga niste pravilno oprali ruke.
Dobre higijenske navike
 
Stručnjaci za sigurnost hrane ne preporučuju pranje mesa pre kuvanja jer ta praksa znatno povećava rizik od unakrsne kontaminacije. Umesto toga, bitno je sigurno rukovati sirovim mesom i temeljno ga termički obraditi kako biste ubili sve štetne bakterije.
 
Ispravno rukovanje i skladištenje hrane, zajedno s redovnim i temeljnim pranjem ruku, kao i dezinfekcijom kuhinjskih površina i alata, mogu sprečiti pojavu bolesti koje se prenose hranom.

Teme

meso

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.