Dostupni linkovi

Predsjednik Poljske poslao zakon o kojem ovise EU fondovi pred Ustavni sud


Poljski predsjednik Andrzej Duda na konferenciji za medije u gradu Konstancin-Jeziorna, Poljska, 2. lipnja 2022.
Poljski predsjednik Andrzej Duda na konferenciji za medije u gradu Konstancin-Jeziorna, Poljska, 2. lipnja 2022.

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je danas da neće odbiti potpisati kontroverzni zakon o odgovornosti sudaca, već će ga poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Njegovo usvajanje dovelo bi do odmrzavanja fondova Europske unije namijenjenih Poljskoj, piše AP.

EU ih je zamrznula sve dok se vlada u Varšavi ne odrekne kontrole nad pravosuđem, posebice preko Ustavnog suda. Bruxelles smatra da se time krše demokratska načela, pa je zatražio temeljne izmjene propisa prije nego Poljska dobije pristup iznosu od 37 milijardi dolara.

Prethodne izmjene problematičnih rješenja koje je uvela desna vlada nisu otišle dovoljno daleko, pa je sadašnji zakon osmišljen da to promijeni, iako se odgovor EU tek čeka.

Duda je u televizijskom obraćanju rekao da razumije hitnost situacije, ali da mora biti siguran da je novi zakon koji je Parlament usvojio u srijedu, a koji je naišao na kritike oporbe i dijela sudaca, u skladu s Ustavom prije nego što ga potvrdi svojim potpisom.

"Uvijek sam bio i ostao pobornik kompromisa. Želim da se sredstva (za sanaciju posljedica pandemije Covida-19) što prije stave u uporabu, s obzirom da su potrebna za poticanje rasta poljskog gospodarstva. Zato sam odlučio da na ovaj zakon ne stavljam veto", rekao je Duda koji kao predsjednik ima ovlasti imenovati suce.

Duda je imao primjedbi na novi zakon, pa ga je uputio Ustavnom sudu, koji je u velikom broju slučajeva potvrdio zakone koje je predložila Vlada, pa tako i one koji su općenito smatrani spornim.

Nakon višemjesečnih pregovora, vlada u Varšavi predstavila je izmjene zakona kojima se ukida kontroverzna ovlast Ustavnog suda da novčano kažnjava i suspendira suce, što je jedna od ključnih točaka na koje je Poljska pristala kako bi dobila pristup fondovima za oporavak od pandemije.

Duda smatra da upućivanje zakona Ustavnom sudu neće usporiti napore za odmrzavanje EU fondova za Poljsku, jer moraju biti ispunjene druge ključne točke, te je zatražio od Ustavnog suda brzo djelovanje.

XS
SM
MD
LG