Najnovije vesti
Slobodno vreme
Izuzetna priča o roditeljskoj ljubavi: Patentirao najpoznatiji biljni lek protiv kašlja da bi spasio bolesnu ćerku

Izuzetna priča o roditeljskoj ljubavi: Patentirao najpoznatiji biljni lek protiv kašlja da bi spasio bolesnu ćerku

Da li ste nekada čuli za neverovatnu priču koja se krije iza nastanka jednog od najpoznatijih biljnih lekova protiv kašlja? Bilo je to četrdesetih godina prošlog veka, a sudbina jedne devojčice, promenila je ceo svet. Za njenog oca, prepreke nisu postojale. Učinio je sve da bi izlečio njenu bolest u trenutku kada je delovalo da leka nema.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Prospan Key Visual Child healthy-1 Foto: Promo
Prospan Key Visual Child healthy-1

Glorija je bolovala od akutne infektivne bolesti koja je uzrokovala intenzivan kašalj za koji, u to vreme, nije postojao adekvatan lek. Njen otac, jedan od potomaka osnivača kompanije Engelhard, farmaceut Karl Engelhard, očajnički je pokušavao da pronađe rešenje i pomogne svojoj bolesnoj kćerki. U potrazi za lekom, dane je provodio čitajući i istražujući sve knjige koje je uspeo da pronađe i konsultovao se sa svim relevantnim medicinskim stručnjacima.

Posebnu pažnju privukla mu je biljka bršljan kada je, sasvim slučajno, tokom istraživanja, naišao na podatak da su deca iz jedne pokrajine u Francuskoj koja su pila mleko iz čaša i posuda napravljenih od ove biljke, bila otpornija na kašalj. Tada je zaključio da su se zapravo sastojci bršljana iz posuda prenosili u mleko i da ova biljka verovatno može da ima veliki potencijal u lečenju respiratornih bolesti.

Dani su prolazili, Glorijino stanje se pogoršavalo, a vremena nije bilo dovoljno. Pred Karlom je ostala još samo jedna mogućnost – da se usmeri na istraživanje lekovitosti bršljana i pokuša da napravi ekstrakt koji će upotrebiti u proizvodnji leka protiv kašlja.

Razvio je svoj prvi proizvod na bazi bršljana, a u samo jednu staklenu bočicu stala je sva njegova ljubav i zabrinutost. Ono što je uspeo da napravi, dokaz je da je ljubav najbolji lek.

Poboljšanje se ubrzo videlo i Glorija je, zahvaljujući specijalnoj formuli koju je pripremio njen otac, uspela da ozdravi.

Tako je nastao lek Prospan®, zahvaljujući kome danas pamtimo ljubav, a ne kašalj.

Foto: Promo

Karl je ubrzo počeo da radi sa međunarodnim timom istraživača na razvoju i uvođenju Prospan® leka, a u narednim godinama, lek se kontinuirano razvijao i postao broj jedan u svetu u borbi protiv kašlja.

Nastao iz ljubavi, Prospan® danas predstavlja kompleksan spoj nauke, nemačke tehnologije i fitoterapije namenjen svim generacijama, a na tržištu Srbije ove godine obeležava 20 godina postojanja. Kao nezaobilazni član svake kućne apoteke, Prospan® je jednako delotvoran u borbi protiv kašlja kod dece, ali i odraslih.

Upotrebljava se za olakšavanje iskašljavanja kod produktivnog kašlja, kod odraslih, adolescenata i dece uzrasta od dve godine i starije. Za decu je namenjen sirup, dok je za odrasle pripremljena posebna formulacija sa ukusom mentola - Prospan® liquid sirup.

Prospan® sirup razređuje gust sekret u disajnim putevima, olakšava iskašljavanje, smanjuje upalu i tako smiruje produktivni kašalj. Prirodnog je porekla sa prijatnim ukusom trešnje, koji odgovara i deci i odraslima. Nema šećera, alkohola ni veštačkih boja, a sadrži kao aktivnu komponentu suvi ekstrakt lista bršljana.

Zaštićeni ekstrakt bršljana EA 575®

U jedinstvenom proizvodnom procesu nemačke kompanije Engelhard nastaje patentirani ekstrakt lista bršljana, EA 575, čije pojedinačne karakteristike mogu da se uporede sa otiscima prstiju. Jedinstvena snaga bršljana dokazana je samo u zaštićenom ekstraktu bršljana EA 575® koji se nalazi samo u Prospanu.

Foto: Promo