Najnovije vesti
Vesti Politika
100 dana rada nove Vlade Srbije, Brnabić predstavila rezultate

100 DANA VLADE SRBIJE Brnabić: Četiri važne stvari obeležile rad, ali i TEŠKI DANI: Pred nas se postavlja uvođenje SANKCIJA RUSIJI (FOTO, VIDEO)

Sednica Vlade Srbije, na kojoj premijerka Ana Brnabić i članovi vlade predstavljaju rezultate u prvih 100 dana rada, održava se u Lebanu, u Domu kulture Radan.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug
.

Ona je započela posetu jugu Srbije obilaskom radova u centru Bojnika, a nakon toga je obišla radove na ograđivanju arheološkog nalazišta Caričin grad.

Pročitajte još

Svako od ministara ima zasebne posete iz svojih resora u opštinama Jablaničkog okruga.

Ono što je obeležilo 100 dana rada vlade, rekla je Brnabić, je usvajanje bužeta, koji je razvojni, posvećenost energetici, usvajanje pravosudnih zakona, stalna nestabilnost i provokacije i napadi na Srbe na KiM.

.
Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug
.

- Za 100 dana rada vlade završeni pregovori sa MMF o stend baj aranžmanu koji će učvrstiti finansijsku stabilnost, iz budžeta izdvojeno 550 milijardi dinara za investicione projekte, nismo osetili energetsku krizu u Srbiji, imamo dovoljno i električne energije i gasa, EPS izvosio struju u decembru i januaru - kazala je Brnabić.

Četiri celine i teški dani

Istakla je i da su 100 dana Vlade obeležile četiri velike celine, ali i stalne provokacije, napadi na Srbe na KiM i teški dani koje je na sebi izneo predsednik Aleksandar Vučić, a koji su se svako odrazili na rad vlade.

- Prva celina odnosila na bužet - kazala je ona.

Dodala je da zna da će neko reći da bužet nije najveći uspeh, ali je naglasila da je to ono od čega zavisi dalji rast i razvoj Srbije, kao i životni standard i koliko ima investicija.

- Važno je kakav je bužet i da je razvojni uprkos svim izazovima sa kojima se suočavamo i mi i svet, rekla je Brnabić i naglsila da je to bužet koji omogućava rast standarda gađana, rast penzija - kazala je premijerka.

Pecizirala je da je druga velika celina energetika odnosno to kako smo se suočili sa svetskom energetskom krizom.

.
Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug
.

- To je ono čemu se vlada jako posvetila. Treća velika celina je vladavina prava i privođenje procesa ustavnih reformi koje smo i juče zakljčili usvajanjem čitavig niza pravosudnih zakona, a četvrta je stalna nestabilnost, stalne provokacije, napadi na Srbe na KiM i teških 100 dana koje je na sebi izneo predsednik Aleksandar Vučih koji su se svako odrazili na rad vlade - rekla je ona.

Postignuta stabilnost i rast

Istagla je i da je postignuta stailnost i dalji rast, kao to što je prosečna plata u javnom sektoru prešla 700 evra i na kraju godine bila između 710 i 720 evra.

- Za mandat ove Vlade je postignuta stabilnost, što je moja osnovna poruka danas, zaštita životnog standarta građana i dalji rast. Stabilnost u smislu plata, kontinuiran rast plata i penzija, podrška najugroženijem delu stanovništva, dalje investicije i rast i borba, bez obzira na teška vremena - kazala je Brnabićeva.

Pročitajte još

Ona je rekla da Srbija ima stabilnu državnu kasu i da je deficit na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a, što se i dalje smanjuje.

- Budžet je obezbedio dalje unapređenje životnog standarda, obezbedio povećanje plata i penzija. Imaćemo tačne podatke za plate u javnom sektoru 25. februara, ali trenutno znamo da smo završili godinu sa prosečnim platama između 710 i 720 evra. One su 115 odsto veće nego pre 10 godina -istakla je Brnabićeva predstavljajući rezultate vlade u previh 100 dana.

.
Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug
.

Podsetila je da su plate povećane 1. januara u javnom sektoru za 12,5 odsto, a u vojsci 25 odsto, dok su penzije povećane ukupno 20,8 odsto u novembru i januaru.

- Tako da će prosečna penzija u 2023. biti oko 320 evra - istakla je premijerka i dodala da je to bolje za 60 odsto nego pre 10 godina.

Brnabićeva je rekla da je minimlana zarada povećana za 14,3 odsto i sada iznosi nešto više od 40.000 dinara.

- Želimo da vidimo kako možemo na svaki način da obezbedimo da najugrožneniji slojevi stanovništva ne trpe više i da obezbedimo da dostojanstveno žive i imaju platu dostojanstvenu platu za svoj rad. Budžet je dalje odredio razvojni kurs naše zmelje 2023. Nikada nisu bila veća izdvajanja za infrastrukturu i podsticaje u poljoprivredi - navela je ona.

"Ogromni koraci ka EU"

Takođe, rekla je da je Srbija napravila ogromne korake na putu ka EU, što su pokazali i izveštaji EK.

- Napravili smo i dodatno veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona, ali ne verujem da ćemo videti konkretne rezultate, jer je sada uslov koji se postavlja uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i bez toga nam neće otvarati nove klastere. Nadam se da grešim - rekla je ona.