BiH

Kalabuhov: Nažalost, zapadni partneri nas nisu slušali

Kalabuhov: Nažalost, zapadni partneri nas nisu slušali
Foto: Dražan Pozderović | Kalabuhov: Nažalost, zapadni partneri nas nisu slušali

ISTOČNO SARAJEVO - Ruska Federacija ima strateške odnose sa Republikom Srpskom i planove da ih jača u svim sferama, rekao je u Istočnom Sarajevu ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Kalabuhov je, povodom obilježavanja Dana ruskih diplomata 10. februara, istakao da je diplomatija ujedno zanat, ali i umjetnost i da je njegova zemlja otvorena za konstruktivnu saradnju sa BiH kao prijateljskom zemljom.

On je zahvalio rukovodstvu Republike Srpske koje učestvuje u obilježavanju Dana diplomata Rusije u okviru kojeg se tradicionalno polaže vijenac na spomenik Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu za koga je rekao da je zaustavio laž i prevaru Velike Britanije koja je kroz predloženu rezoluciju u UN pokušala da zatruje odnose između naroda u BiH.

"Siguran sam da će narodi i političari u BiH moći naći načine i modalitete rješavanja svih pitanja u ovoj zemlji bez spoljnog pritiska i nametanja uz uzajamno poštovanje tolorenaciju i kompromis", rekao je Kalabuhov nakon polaganja vijenaca na spomen-obilježje Čurkinu, prenosi Srna.

On je podsjetio Ruska Federacija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i ruska diplomatija podržava razvoj ravnopravnu i obostrano korisnu saradnju sa BiH u svim aspektima, sa njena dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Kalabuhov je istakao da je glavni zadatak ruske diplomatije danas da brani i štiti interese Ruske Federacije i njenih naroda.

"Imamo danas specifičnu situaciju, a jedan od zadataka diplomata je da tražimo dogovore, kompromise i ugovore. Nažalost, zapadni partneri nas nisu slušali, zbog toga smo bili primorani da odgovorimo na način na koji sada odgovaramo u toku specijalne vojne operacije", rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov je podsjetio na riječi ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova koji je za Čurkina govorio da je dao konkretan doprinos postizanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U Istočnom Novom Sarajevu danas su povodom Dana diplomata Rusije položeni vijenci i cvijeće kod spomenika ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu.

Vijence su položili ambasador Ruske Federacije u BiH Kalabuhov, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić u svojstvu izaslanika predsjednika Republike Srpske, delegacije opština Istočno Novo Sarajevo i Milići i predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Vojin Pavlović.

Spomen-ploča Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu postavljena je 2017. godine na inicijativu udruženja građana "Istočna alternativa", uz podršku Ambasade Rusije u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo. Spomen-obilježje Čurkinu podignuto je u znak zahvalnosti srpskog naroda za ulaganje veta u Savjetu bezbjednosti UN na sramnu britansku rezoluciju o Srebrenici. Ruski praznik Dan diplomata ustanovljen je ukazom predsjednika Ruske Federacije od 31. oktobra 2002. godine povodom 200 godina formiranja Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Čurkin je preminuo u Njujorku 20. februara 2017. godine, dan uoči svog 65. rođendana. Ovaj ruski diplomata ostao je zapamćen među Srbima da je u Savjetu bezbjednosti UN stavio veto na britansku Rezoluciju o Srebrenici i time spriječio nepravedno žigosanje srpskog naroda kao genocidnog.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije