Jedina „Švarglijada“ u Srbiji održana u Lokvama 16. put

ALIBUNAR – Mesna zajedica Lokve, u saradnji sa Opštinom Alibunar, po 16. put organizovala je jednu od najposećenijih gastronomskih manifestacije u Južnom Banatu, čuvenu „Švarglijadu“.

Svečano su je otvorili predsednica Opštine Alibunar Zorana Bratić i predsednik MZ Lokve Darian Tapalaga, a posećenost je bila za neverovati. Kako i ne bi bila, kada su tone vrhunskih mesnih delikatesa bile ponuđene po zaista simboličnim cenama.

„Ove godine, pored takmičenja u kuvanju švargle lokalnih gurmana i takmičenja za najbolju švarglu u Srbiji, jer ne postoji druga „Švarglijada“ na teritoriji naše države, organizovali smo i izložbu crteža u saradnji sa našom Osnovnom školom, a tema je bila naravno „Švarglijada“. Crteži su bili podeljeni u dve grupe i to od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda. Za najlepša dva crteža smo spremili po jedan bicikl. Takođe, ove godine, na dan kad se kuvala švargla, Mesna zajednica je obezbedila piće i roštilj za sve učesnike i posetioce“, kaže Tapalaga.

„Švarglijadu“ su posetile i kolege koje već više od 30 godina organizuju Slaninijadu u Kačarevu, od kojih, kažu domaćini u Lokvama, „može da se nauči dosta toga“. Pored njih, ovu manifestaciju su posetili i razni zvaničnici iz svih krajeva Srbije.

„Zahvaljujemo se Opštini Alibunar, Kulturnom Centru opštine Alibunar i JKP Univerzal Alibunar na podršci i saradnji. Takođe se zahvaljujemo članovima udruženja mladih Lokve, udruženja Mali raj i LD „Jelen“ Lokve na neprekidnoj podršci i pomoći pri svakoj manifestaciji i akciji koju organizujemo“, kaže Tapalaga.

Ovo su pobednici ovogodišnje „Švarglijade“

Najlepši crtež od 1. do 4. razreda:
1. Andreia Scumpia
2. Stefani Mohan
3. Andrei Muncian

Najlepši crtež od 5. do 8. razreda:
1. Nikolina Bader
2. Dorian Getejanc
3. Kristina Žula

Najbolja švargla ovogodišnje „Švarglijade“
1. Mesara Burjan
2. Mesara Papp
3. Mesara Promes

„A za kraj smo namerno ostavili naše lokalne gurmane. Svi su bili odlični i nismo mogli da odlučimo koja ekipa je spremila bolju švarglu. Zbog toga su oni svi pobednici“, kaže Tapalaga.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.