Dostupni linkovi

Vučić: U Brisel po formiranju Zajednice opština


"Moraju da mi kažu šta je smisao sastanka sa premijerom Kosova", rekao je predsednik Srbije.
"Moraju da mi kažu šta je smisao sastanka sa premijerom Kosova", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sledeći put otići u Brisel kada bude formirana Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO).

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozef Borel (Josep Borell) izjavio je 9. februara da će uskoro doći do novog susreta između predsednika Srbije i premijera Kosova kako bi nastavili razgovore o planu EU za normalizaciju odnosa.

"Moraju da mi kažu šta je smisao toga (sastanka sa premijerom Kosova). Ako mislite da me zovete u Brisel da me nagovorite da kažem Zajednica srpskih opština istovremeno s ne znam čim ili posle nečega, nemojte da me zovete", rekao je Vučić 9. februara na otvaranju hotela u Kuršumlijskoj banji u Srbiji.

Beograd insistira na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom kao uslovu za primenu plana EU, dok premijer Kosova Albin Kurti kaže da to pitanje nije centralno, te da se ono u planu ne spominje kao preduslov.

Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se više od deset godina vodi posredstvom EU. Kosovo, međutim, odbija da je formira uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Premijer Kosova je ranije rekao da je za Prištinu potrebno međusobno priznanje sa Srbijom, te da neće biti konačnog sporazuma bez te tačke.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku izjavio je 9. februara rekao da je predlog EU na stolu i da poziva lidere Srbije i Kosova da se uskoro, za nekoliko nedelja, vrate u Brisel "kako bi definitivno izgurali ovaj predlog".

"Zamoliću lidere za snažnu podršku kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija i zamoliću ih da ozbiljno rade na ovom predlogu, koji je jedini način da pokušamo da rešimo i normalizujemo odnos Kosova i Srbije", naglasio je Borel.

Predlog EU dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu, a podržavaju ga Francuska, Nemačka i SAD.

Premijer Kosova je ranije rekao da je taj plan dobra osnova za dijalog, dok je predsednik Srbije naveo da je spreman da radi na primeni tog plana.

Predlog EU, u koji je RSE ranije imao uvid, predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama ali se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

XS
SM
MD
LG