Kreni-Promeni pokrenuo peticiju protiv izgradnje staklenog vidikovca na Kablaru 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

Tim Kreni-Promeni pokrenuo je danas peticiju protiv izgradnje staklenog vidikovca na vrhu planine Kablar kod Čačka, što je druga peticija protiv realizacije tog projekta.

U obrazloženju su naveli da „brojni ekolozi, urbanisti, arhitekte, profesori, ljubitelji prirode, planinari i žitelji imaju primedbe na najavljenu izgradnju vidikovca na Kablaru, jer ocenjuju da bi se time uništile sve zaštićene odlike i vrednosti panine i promenio prirodni ambijent, odnosno ‘duh mesta’ „.

„Kablar ima više od 700 naučno dokumentovanih biljnih vrsta i podvrsta, od kojih desetak značajnih endemičnih ugroženih vrsta, kao i više od 180 vrsta ptica celogodišnjeg i periodičnog boravka koje bi bile ugrožene izgradnjom vidikovca“, naveli su u peticiji.

Upozorili su da bi sa početnih 80 miliona dinara, koliko je po rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića trebalo da košta izgradnja, predračunska vrednost radova „skočila na 126 miliona dinara, a pominje se i cifra od 1,7 miliona evra, što znači da bi građane Čačaka kvadrat ‘urbanog vidikovca’ koštao 4.500 evra“.

„Zašto ta sredstva nisu usmerena na zaštitu izvora banjske vode ili u izgradnju kanalizacije i adekvatnog vodosnadbevanja u Ovčar Banji koja se nalazi u podnožju Kablara i koja je trenutno jedno od najugroženijih područja u okolini Čačka“, upitali su iz Kreni-Promeni.

Podsetili su da je Ovčarsko-kablarska klisura, u okviru koje se nalaze Ovčar Banja i Kablar, 2000. godine uredbom Vlade Srbije proglašena za predeo izuzetnih odlika.

Prvu peticiju protiv izgradnje staklenog vidikovca na Kablaru pokrenulo je udruženje građana „Sačuvajmo Kablar“ i nju je do sada poptisalo više od 4.600 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari