09. februar  2023. 11.53  →  22.49 | Izvor: Tanjug, RTV (Ivan Ilić)

Zelenski: Ukrajina treba da bude u EU, Rusija želi da uništi evropski način života

BRISEL -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi "Ukrajina koja pobeđuje" trebalo da postane članica Evropske unije, uz obrazloženje da taj savez ne bi bio celovit ukoliko ne primi Ukrajinu. Zelenski se obratio u Evropskom parlamentu u Briselu, nakon što je posetio London i Pariz, prenosi AP.

video icon

On je u govoru ocenio da Rusija želi da ''uništi evropski način života'', i dodao da ''mi to nećemo dozvoliti''.

Zelenski je posle obraćanja podigao zastavu EU, pri čemu su intonirane himne Ukrajine i EU.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da treba razmotriti dostavljanje i borbenih aviona Ukrajini i naglasila da odgovor na ruske napade ''mora biti proporcionalan pretnji, a pretnja je egzistencijalna''.

Ona je ocenila da EU ''čuva leđa'' Ukrajini .

zelenski, eu

Holandija će pružiti svaku vrstu vojne podrške Ukrajini, rekao je holandski premijer Mark Rute novinarima u Briselu, uoči početka samita EU. Poljski premijer Mateuš Moravjecki istakao je da članice NATO treba zajednički da deluju po tom pitanju.

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji je prošlog meseca rekao da ce njegova zemlja isporučiti tenkove Leopard 2 Ukrajini, poručio je da će ta zemlja nastaviti podršku Ukrajini u odbrani nezavisnosti i integriteta sve dok je to neophodno."

Premijerka Estonije Kaja Kalas rekla je da države članice Unije treba da zajednički da deluju u pogledu snabdevanja Ukrajine oružem i municijom.

"Veoma je važno da ubrzamo vojnu pomoć Ukrajini. Trebalo bi da damo jasan signal evropskoj vojnoj industriji da proizvodi više", istakla je.

Nakon obećanja o isporuci zapadnih borbenih tenkova, ukrajinski zvaničnici su fokusirani na pokušaje da obezbede snabdevanje raketama većeg dometa i borbenim avionima.

Zapadne vlade su do sada odbijale zahteve za avione, tvrdeći da to nije ono što je Ukrajini potrebno u ovom trenutku, kao i da bi bile potrebne godine da se ukrajinski piloti obuče da njima upravljaju.

Što se tiče pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji, ukrajinski predsednik smatra da bi pregovori o članstvu trebalo da počnu u roku od nekoliko meseci. Međutim, u Evropskoj uniji ne postoji saglasnost po ovom pitanju.

Dok neke zemlje članice žele da se pregovori o članstvu Ukrajine ubrzaju, druge su mnogo opreznije, naglašavajući obavezu da potencijalni članovi ispune niz kriterijuma pre početka pregovora, kao što je obračun sa korupcijom.

Posle sastanka sa Zelenskim, evropski lideri će, kako je najavljeno, otpočeti dvodnevni samit na kojem će razgovarati o sukobu u Ukrajini i situaciji u evropskoj ekonomiji.

Nekoliko evropskih lidera obećalo da će nam poslati borbene avione

Ukrajinski predsednik izjavio je da mu je tokom samita u Briselu ''nekoliko evropskih lidera'' reklo da su spremni da Kijevu pošalju borbene avione kako bi pomogli u borbi protiv ruske invazije.

Kako navodi Rojters, on nije precizirao o liderima kojih zemalja je reč.

''Evropa će biti uz nas do naše pobede. Čuo sam od brojnih evropskih lidera... da su spremni da nam daju neophodno oružje i podršku, uključujući i avione. Sada imam brojne bilateralne odnose, te ćemo pokrenuti pitanje borbenih i drugih aviona'', rekao je Zelenski.

Rojters podseća da je Zelenski ranije ove sedmice posetio London i Pariz, a danas je u Briselu rekao da ima ''određene dogovore koji nisu javni, ali jesu pozitivni''.

Iako su zemlje članice EU isporučile Ukrajini velike količine oružja tokom prošle godine, uključlujući i najsavremenije borbene tenkove, one se još uvek nisu javno obavezale da Kijevu pošalju borbene avione i rakete većeg dometa, uz obrazloženje da to može potencijalno eskalirati sukob na rusku teritoriju.

Stalno moram da ubeđujem Šolca da pomogne

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da "stalno mora da ubeđuje" nemačkog kancelara Olafa Šolca da pomogne Ukrajini zarad Evrope.

On je u intervjuu za nemački list "Špigel" ocenio da je odnos koji ima sa Nemačkom pun uspona i padova.

"Moram stalno da vršim pritisak da bih pomogao Ukrajini i da stalno ubeđujem Šolca da ta pomoć nije za nas, već za Evropljane", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je rekao da je zahvalan što je Nemačka poslala protivvazdušne sisteme IRIS-T za koje je rekao da su spasili mnoge živote, ali da je situacija sa slanjem tenkova vratila odnos Nemačke i Ukrajine u 'tešku fazu'.

Nemačka je krajem januara odlučila da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, a "Špigel" podseća da je i pre toga Nemačka bila drugi najveći donator vojne opreme Kijevu posle SAD.

Kako podseća nemački list, Šolc je ranije kritikovao javno "takmičenje" među nekim zemljama u tome ko može da što brže isporuči što više oružja Ukrajini, uz obrazloženje da se takve odluke moraju donositi poverljivo, i da odluke moraju biti proizvod komunikacije među partnerima.

Fon der Lajen: Nema rokova na ukrajinskom putu EU integracija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je danas da je Ukrajina ostvarila "impresivan" napredak na putu evropskih integracija, ali je dodala da to je proces za koji "nema krutog vremenskog okvira".

"Komisija veoma blisko sarađuje sa ukrajinskom vladom (...) Ne postoji strog vremenski okvir, već je on zasnovan na zaslugama i napretku u tom procesu", rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Ona je takođe istakla da je glavni cilj bio da se pokaže napredak Ukrajine, koja je dobila status kandidata za članstvo u junu prošle godine.