Balkan Vesti

Novosađani žele da usvoje bebu rođenu u zemljotresu, čitav Balkan hoće da joj pomogne (FOTO)

Beba iz Sirije
Foto: Tanjug / AP

Potresne slike zemljotresa koji je uništio jugoistočni deo Turske i severoistočni deo Sirije svakodnevno obilaze svet, a broj žrtava se do sada popeo na više od 16.000, iako se strahuje da bi mogao biti daleko veći.

Preko 110.000 spasilaca pretražuje ruševine u potrazi za preživelima, a prekjuče (7. februar) je u ruševinama kuće u Jandairisu, malog gradića u Siriji, pronađeno preživelo novorođenče.

Novorođenče postalo jedan od simbola katastrofe koja je zadesila Tursku i Siriju

Beba je pupčanom vrpcom još uvek bilo povezano sa majkom, koja nije preživela urušavanje četvorospratnice, kao ni ostatak njene porodice.

Ova mala beba, koja je rođena tri sata pre nego što su je spasioci pronašli, nalazi se u stabilnom stanju, u inkubatoru u dečijoj bolnici u obližnjem gradu Afrin, postala je jedan od simbola katastrofe koja je zadesila ove dve zemlje.

Nakon što su potresne slike povređene bebe obišle svet, redakciji „Avaza“ se javio mladi bračni par iz Sarajeva koji želi da usvoji malu devojčicu.

Balkan ujedinjen u želji da pomogne devojčici

Međutim, oni nisu jedini – u međuvremenu je na adresu portala iz BiH počeo da pristiže veliki broj poruka parova koji su zainteresovani da pomognu malom siročetu.

Gospođa iz Brčkog je kontaktirala “Avaz“, kako bi objavili njen apel i želju da dođe do devojčice koja je rođena u Siriji, a čija majka je preminula nakon porođaja.

Nakon nje, počele su da se javljaju osobe koje žive u Sloveniji, ali i u drugim delovima sveta, kako bi ponudili pomoć povređenoj bebi.

Beba iz Sirije zemljotres
Foto: Tanjug / AP

“I suprug i ja bi želeli da usvojimo tu malu devojčicu, jer ne možemo da imamo svoje dete. Iz Slovenije smo. Da li znate kako da stupimo u kontakt sa bolnicom gde je trenutno ta bebica?”, upitala je gospođa koja se redakciji javila putem mejla.

“Živim i radim u Sloveniji. Videla sam na Fejsbuku kad ste objavili za bebu koja je rođena pod ruševinama u Siriji, ali nažalost majka je preminula. Moj partner i ja smo bez dece i želeli bismo, ako je ikako moguće, da usvojimo tu bebu. Ako možete da nam pomognete ili da nas uputite gde treba, bili bi vam jako zahvalni”,  stoji u drugom mejlu koji je pristigao iz Slovenije.

Među potencijalnim usvojiteljima i Novosađani

Među potencijalnim usvojiteljima redakciji se javio i par iz Srbije.

“Moja supruga i ja smo pročitali vaš članak o devojčici iz Sirije, koja je nađena pod ruševinama i odmah smo bili iste misli da želimo da je usvojimo.

Videli smo informaciju da se Vama javio jedan bračni par, pa se stoga i mi javljamo s istom namerom, ako ste u mogućnosti i volji da nam pomognete i uputite nas do ovog cilja. Živimo u okolini Novog Sada. Moja supruga (1993) je defektolog i radi u školi, a ja sam lekar (1992)”, naveo je ovaj bračni par iz Srbije.

Beba iz Sirije 2
Foto: Tanjug / AP

Zbog želje da ostanu anonimni, imena svih ljudi koji su se javili “Avazu”,  kao i kontakt telefon, poznati su redakciji portala.

Beba je dobro i smeštena je u jednu sirijsku bolnicu, a nalazi se u inkubatoru. Kako su preneli sirijski mediji, devojčica je jedini preživeli član porodice.

Izvor: Avaz

Beba izvučena iz ruševina u Siriji, još je bila vezana za majku pupčanom vrpcom (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

2.1K Shares
2.1K Shares
Share via
Copy link