Dostupni linkovi

Rusija pojačala napade na istoku Ukrajine


Ukrajinske odbrambene snage u regionu Donjecka, 5.februar 2023. Foto: Marko Đurica, Reuters
Ukrajinske odbrambene snage u regionu Donjecka, 5.februar 2023. Foto: Marko Đurica, Reuters

Ruske snage su značajno pojačale napade na istoku Ukrajine i pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu u blizini grada Kreminna, saopštio je regionalni guverner 9.februara.

Međutim, da bi ukrajinska vojska izdržala, potrebno joj je više oružja i municije, kazao je guverner regije Lugansk, Serhiy Haidai.

"Mogu potvrditi da je došlo do značajnog povećanja napada i granatiranja. U pravcu Kreminne pokušavaju da probiju odbranu branilaca. Do sada nisu imali značajnijeg uspjeha, naše odbrambene snage se tu čvrsto drže”, rekao je Haidai za ukrajinsku televiziju, prenosi Reuters.

Kremina, koja se nalazi oko 100 km sjeverozapadno od regionalnog glavnog grada Luganska, imala je oko 18.000 stanovnika prije ruske invazije 24. februara prošle godine.

Ruska ofanziva u regiji Donjecka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Probijanje ukrajinskih linija u blizini Kreminne dovelo bi ruske snage korak bliže mnogo većem gradu Kramatorsku.

"Potrebna nam je teška oprema i artiljerijska municija - tada ćemo moći ne samo da održavamo odbranu, već i da napravimo protivofanzivnu operaciju", rekao je Haidai.

Kijev je ranije saopštio da ruske snage pokušavaju da preuzmu potpunu kontrolu nad regijama Lugansk i Donjeck u ukrajinskom industrijskom području Donbasa i očekuju da će pokrenuti novu veliku ofanzivu.

Neki zapadni vojni analitičari ocjenjuju da je ofanziva već počela.

XS
SM
MD
LG