Dostupni linkovi

Zelenski: Nema slobodne Evrope bez slobodne Ukrajine


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskiy) tokom obraćanja zastupnicima u Evropskom parlamentu, Brisel, 9.februar 2023. Foto: Kenzo Tribouillard, AFP
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskiy) tokom obraćanja zastupnicima u Evropskom parlamentu, Brisel, 9.februar 2023. Foto: Kenzo Tribouillard, AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymir Zelenskiy) je poručio u Briselu da nema slobodne Evrope bez slobodne Ukrajine.

"Evropa ne bi trebala imati sive zone, cijeli naš kontinent treba da bude otvoren za evropsku sudbinu. Slobodna Evropa se ne može zamisliti bez slobodne Ukrajine", rekao je Zelenski liderima EU na samitu u Briselu 9.februara.

Dodao je da vjeruje kako će se njegova zemlja pridružiti Evropskoj uniji (EU) nakon što izađe kao pobjednica iz rata s Rusijom.

"Mi se branimo od najantievropskije sile u modernom svijetu - branimo se, mi Ukrajinci na bojnom polju, zajedno s vama", rekao je Zelenski zastupnicima u Evropskom parlamentu koji su ga dočekali ovacijama.

Predsjednica parlamenta Roberta Metsola je kazala da je budućnost ukrajinske nacije u EU.

"Države moraju brzo razmotriti kao sljedeći korak obezbjeđivanje sistema dugog dometa i mlaznjaka koji su vam potrebni da zaštitite slobodu koju su mnogi uzimali zdravo za gotovo", rekla je Metsola.

Ukrajinski predsjednik je započeo turneju po Evropi 8. februara posjetom Britaniji i Francuskoj, što je njegov drugi odlazak u inostranstvu od početka ruske invazije na Ukrajinu prije skoro godinu dana.

Njegovo prisustvo na samitu EU u Briselu biće "signal evropske solidarnosti", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), koji se sastao sa Zelenskim 8. februara u Francuskoj.

Zelenski je u Parizu, na večeri sa franskuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron)i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom zatražio teško naoružanje i avione "što je više moguće" i "što je prije moguće" u ratu koji je započela Rusija 24.februara prošle godine.

Makron je kazao kako će Francuska nastaviti isporuke oružja Kijevu, dok je Šolc rekao da će saveznici vojno podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno da odbije rusku invaziju.

Tokom posjete Zelenskog Velikoj Britaniji 8.februara, premijer Rishi Sunak je u obraćanju britanskom parlamentu rekao da će ta zemlja “do kraja podržati Ukrajinu”.

XS
SM
MD
LG