Svet

0

Više od 17.000 mrtvih u zemljotresu u Turskoj i Siriji

Autor: SA

Izvor: Beta, AFP

Više od 17.000 mrtvih u zemljotresu u Turskoj i Siriji

Izvor: Beta/AP Photo/Petros Giannakouris

U snažnom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju poginulo je više od 17.100 ljudi, novi su zvanični podaci objavljeni danas.

Tokom posete Gazijantepu, jednom od pogođenih turskih gradova, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je naveo da je 14.014 ljudi poginulo i više od 60.000 povređeno u Turskoj.

Prema zvaničnim podacima, 3.162 osobe su poginule u Siriji.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Geir Pedersen apelovao je danas da se ne politizuje humanitarnu pomoć Sirijcima i rekao da po tom pitanju ima uveravanja od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

On je rekao da se mora učiniti sve da dolazak pomoći ne ugroze međunarodne sankcije pod kojima je sirijski režim od početka građanskog rata pre više od decenije.

Izaslanik UN je rekao i da će konvoj prve pomoći proći kroz Bab al-Havu, jedini prelaz koji je garantovan rezolucijom Saveta bezbednosti UN između Turske i severozapadne Sirije.

Zvaničnici na tom prelazu potvrdili su danas agenciji Frans pres da je prvi konvoj pomoći ugroženima od zemljotresa u sirijskim pobunjeničkim područjima uspeo da prođe u četvrtak.

Zemljotres magnitude 7,8 u ponedeljak u zoru je pogodio delove Turske i Sirije. Spasilačka akcija nastavljena je danas.

U Tursku danas iz Srbije stiže još 18 spasilaca 

U Tursku će danas stići još 18 pripadnika Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije, i oni će se pridružiti spasiocima već poslatim iz Srbije posle zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio tu zemlju.

Spasilački tim od ukupno 45 pripadnika sa opremom za spasavanje iz ruševina i vatrogasnim vozilima, angažovan je na saniranju posledica i spasavanju preživelih u okrugu Odabaši.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uputio je u Tursku vatrogasce-spasioce, sa službenim psom obučenim za pretragu terena, i kompletnom opremom za probijanje, presecanje i elektronsku pretragu za zatrpanim ljudima.

Srbija je poslala i navalno vatrogasno vozilo i po četiri kombija i terenska vozila.

Erdogan: Obnovićemo uništene kuće za godinu dana

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je obećanje da će preživelima u zemljotresu u roku od godinu dana biti obnovljene uništene kuće.

Erdogan, koga u maju čekaju neizvesni predsednički izbori, danas je obišao regione pogođene zemljotresom i u gradu Gazijantep rekao da nove zgrade neće imati više od tri, četiri sprata.

Turski predsednik, koji je na udaru sve oštrijih kritika da vlast nije adekvatno reagovala na prirodnu katastrofu, naveo je da je vlada radila na postavljanju privremenih kontejnera za stanovanje i skloništa za one koji su ostali bez krova nad glavom.

Takođe je kazao da će vanredno stanje koje je proglasio ranije ove nedelje, u 10 provincija pogođenih zemljotresom, biti odobreno u parlamentu kasnije danas. Vlada je saopštila da će vanredno stanje da olakša upravljanje katastrofama u tim oblastima.

Za Erdogana, koga čeka teška borba na predsedničkim izborima u maju, prirodna katastrofa došla je u osetljivom trenutku, kada se Turska suočava sa padom ekonomske aktivnosti i visokom inflacijom.

Francuska s 12 miliona evra pomaže sirijsko stanovništvo pogođeno zemljotresom

Francuske vlasti saopštile su danas da će za hitnu pomoć sirijskom stanovništvu pogođenom zemljotresom izdvojiti 12 miliona evra.

Pomoć će biti raspoređena putem nevladinih organizacija i UN svim područjima pogođenim zemljotresom, izjavio je danas portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Fransoa Delma (Francois Delmas) i dodao da to ne menja politički stav Francuske prema vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Od 12 miliona evra pomoći, pet miliona će biti raspoređeno preko Humanitarnog fonda UN za prekograničnu pomoć.

Pet miliona evra će biti poslato preko francuskih i međunarodnih nevladinih organizacija koje će koristi taj novac za hitne akcije u oblasti zdravstva, skloništa, vode, higijene, sanacije i prehrambene bezbednosti.

Ostala dva miliona evra će biti za hitnu pomoć u hrani.

Delma je podsetio da je od početka rata u Siriji 2011. godine humanitarnu pomoć velikim delom finansirala Evropske unija i njene države članice, i da je od tada upućeno više od 27 milijardi evra pomoći.

"Međutim, naš politički stav se ne menja. Za razliku od Asada, mi podržavamo narod. Naš pristup je jasan i poznat. Samo politički proces definisan rezolucijom 2254 Saveta bezbednosti UN može dovesti do izlaska iz krize", rekao je francuski zvaničnik.

Turskoj, gde je bio epicentar zemljotresa, Francuska će poslati "u narednih nekoliko sati 50.000 vakcina protiv difterije i tetanusa za pogođenu populaciju", rekao je Delma.

Francuska će takođe podržati "napore Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u iznosu od 500.000 evra".

U seriji zemljotresa koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju, poginulo je više od 17.500 ljudi, navodi se u poslednjem bilansu žrtava vlasti te dve zemlje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR