Angela Merkel dobila nagradu UNESKO za mir zbog pomoći migrantima

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel primila je u Jamousukru, glavnom gradu Obale Slonovače, nagradu za mir agencije UNESKO.
Angela Merkel dobila nagradu UNESKO za mir zbog pomoći migrantima
Foto: Beta/AP

Nagrada je zbog njene odluke da u svoju zemlju primi više od 1,2 miliona migranata uprkos domaćim otporima i protivljenju evropskih partnera.

Kako su organizatori saopštili, Angela Merkel je pokazala političku hrabrost kad je Nemačka primala izbeglice koji su tokom 2015. i 2016. godine bežali u Evropu od ratnih sukoba u Siriji, Iraku, Avganistanu i Eritreji.
Dobitnik Nobelove nagrade za mir Denis Mukvege, koji je predsedavao žirijem za dodelu UNESKO-ve nagrade, veličao je Merkelovu zbog otvaranja kapija Nemačke "dok su, u isto vreme, mnoge druge zemlje bile preplavljene strahom".
 
"Pokazali ste javnom mnjenju i donosiocima odluka da ne samo da moramo braniti sopstvena prava, već i prava drugih z vremena kriza, i da svako društvo mora više nego ikada poštovati i braniti ljudska prava bez ikakve diskriminacije", rekao je Mukvege.
 
Prihvatajući nagradu, Angela Merkel je govorila o trenutnoj izbegličkoj krizi, naročito onoj usled rata u Ukrajini.
 
"Mislili smo da su vremena rata u Evropi prohujala, ali od 24. februara prošle godine, a to je dan kada je Rusija krenula u zlikovačku agresiju na Ukrajinu, došli smo do tužnog zaključka da to to nije slučaj. I to je Evropu protreslo iz temelja", rekla je bivša nemačka kancelarka.
 
Angela Merkel (68) vodila je Nemačku 16 godina, i relativno je izvan javnog fokusa otkako je prenela vlast na Olafa Šolca (Olaf Scholz) u decembru 2021. godine.
 
Nagrada koju je primila nosi ime Feliksa Hufueta-Boinjija, prvog predsednika Obale Slonovačke nakon što je ta zemlja na zapadu Afrike dobila nezavisnost od Francuske 1960. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.