Subotica: Zahvaljujući donaciji Razvojno savetovalište može da radi i kućne posete deci

donacija-su
SUBOTICA – Zahvaljujući donaciji UNICEF-a u vidu vozila, Razvojno savetovalište u Subotici će sada moći da obavlja kućne posete porodicama dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju, čime će se unaprediti rad savetovališta koje je formirano davne 1961.godine.

Donacija je deo kampanje UNICEF-a „Tata, mama mi smo sa vama“, koja je pokrenuta sredinom prošle godine u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, kako bi se pozvale kompanije i pojedinci da doniraju sredstva i podrže uspostavljanje i opremanje 36 razvojnih savetovališta i intersektorskih timova za rane intervencije u Srbiji.  Subotička kompanija „Vojput“ odazvala se pozivu i donirala četiri miliona dinara, zahvaljujući čemu je savetovalište sada kompletno opremljeno.

Ispred Doma zdravlja, za donaciju se zahvalila v.d. direktora dr Tatjana Popović.

„Sa ponosom mogu da kažem da je Razvojno savetovalište dobilo potpuno novu opremu i vozilo koje će služiti našoj deci, dakle tim integrisanim uslugama gde će se vozilo koristiti za potrebe dece, ićiće u razna prigradska naselja, što je veoma značajno, jer do sada nismo imali tu mogućnost. Ovo je novina i nadam se da će služiti ne samo Gradu Subotici, već i svim okolnim mestima“ – izjavila je dr Popović.

Akciju je podržalo i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a uručenju vozila je prisustvovao i državni sekretar prof dr. Ferenc Vicko, koji je tom prilikom da Ministarstvo želi da stavi akcenat na primarnu zdravstvenu zaštitu, gde spada i Razvojno savetovalište.

„Izuzetno nam je bilo važno da napravimo zakonodavni okvir i da delom pokušamo da finansiramo rad savetovališta. Želim posebno da pohvalim posebno Suboticu, jer je subotički Dom zdravlja jedan od prvih počeo sa radom Razvojnog savetovališta. Nadam se da ćemo nastaviti ovako, jer ulaganje u decu je ulaganje u budućnost i jaku državu“ – poručio je državni sekretar.

Razvojno savetovalište do sada ima potpisan ugovor sa dve porodice u koje će odlaziti u kućne posete, među kojima i porodica Koza sa četrnaestogodišinjim dečakom. Njegova mama, Ester priča da joj veoma znači ovakav vid podrške i poziva sve roditelje da potraže pomoć u Razvojnom savetovalištu.

„Meni je vrlo bitno to da ne moram da ga vodim na više mesta, više ordinacija i posebnih stručnjaka, već sam na jednom mestu dobila sve što nam je bilo potrebno. Ono što nam je bilo posebno drago je što su stručnjaci mogli da dođu kod nas u kućnu posetu i da vide naše dete kako funkcioniše u svom prirodnom okruženju“ – rekla je Ester.

 

donacija - subotica
Foto: Vojvodina uživo
donacija - subotica
Foto: Vojvodina uživo
donacija - subotica
Foto: Vojvodina uživo

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.