Bisljimi: EU ima primedbe na dva od šest Kurtijevih uslova za formiranje ZSO 1foto EPA-EFE/FILIP SINGER

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je danas da je Evropska unija imala primedbe na dva od šest uslova koje je za formiranje Zajednice srpskih opština izneo premijer Aljbin Kurti, ali nije rekao na koje se uslove odnose ti komentari. Bisljimi je naveo da bi to trebalo da kaže predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, prenosi Gazeta ekspres.

„Šest uslova koje je Kurti izneo su zapravo preduslovi koji pokazuju da može da se razgovara o naprednom mehanizmu za zaštitu manjinskih prava. EU ima dva komentara, a koji su možete pitati gospodina Lajčaka kada dođe u Prištinu“, rekao je Bisljimi novinarima, a prenosi Kosovo-online.

Premijer Aljbin Kurti je prošle nedelje izneo šest uslova kroz koje je rekao da prihvata osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Bisljimi je rekao i da evropski plan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, odnosno francusko-nemački, znači „de fakto“ priznanje dve države, prenosi Koha.

Bisljimi je na konferenciji za novinare rekao da je premijer Aljbin Kurti na poslednjem sastanku sa emisarom EU Miroslavom Lajčakom razgovarao samo o evropskom predlogu, a ne i o sporazumima postignutim u dijalogu.

Bisljimi: EU ima primedbe na dva od šest Kurtijevih uslova za formiranje ZSO 2
foto: Tviter, Besnik Bisljimi

„Platforma prikazuje samo principe, dok o svemu u vezi sa njenom implementacijom treba da razgovaraju dve strane u Briselu kao o implementacionom aneksu. Francusko-nemački plan pokazuje osnovni okvir, koji podrazumeva ‘de fakto’ priznanje dve države, dok će se u Briselu razgovarati o redosledu koraka, odnosno koji sporazumi više nisu važni, koje bi trebalo modifikovati, a koje treba primeniti i kako ih implementirati”, rekao je Bisljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari