Vučić je mislio na Đilasa kao zamenu za Dačića: Direktor agencije Faktor plus o mogućim promenama u vladajućoj koaliciji 1Foto: Beta/Milan Obradović; FoNet/Milica Vučković

Pretpostavljam da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić mislio na Stranku slobode i pravde, Dragana Đilasa, kada je govorio o opozicionoj stranci koja bi mogla da zameni Socijalističku partije Srbije kao partnera u vlasti – kaže za Danas Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“.

Podsetimo, predsednik Srbije je pre dva dana, izražavajući nezadovoljstvo saradnjom sa koalicionim partnerom – Socijalističkom partijom Srbije – kao i o novim izborima, rekao da postoji mogućnost zamene partije Ivice Dačića sa nekom drugom, po rejtingu najjačom opozicionom strankom.

– Matematički gledano, ne vrednosno, Vučić je očigledno mislio na stranku Dragana Đilasa, ili, što je manje verovatno, na koaliciju Moramo, zajedno sa Ne davimo Beograd – kaže Pejić.

Kako dodaje, Đilasova stranka je bliža tome, s obzirom da se oni u ovoj celoj priči najumerenije ponašaju i u nekim delovima, podržavaju ne toliko Vučića koliko njegovu politiku o Kosovu.

– S druge strane, setimo se susreta Đilasa sa Vučićem nakon aprilskih izbora. To znači da ne pričamo baš osnova. Međutim, tvrditi da će oni ući u koaliciju bilo bi neozbiljno, o tome možemo samo da nagađamo – smatra naš sagovornik.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde izjavila je večeras da je sigurna da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mislio na SSP kada je govorio o mogućnošću pravljenja nove većine u Narodnoj skupštini.

vladimir pejic foto medija centar
foto medija centar

Upitana da li bi lider stranke Dragan Đilas bio spreman na ulazak u vlast zbog postizanja konsenzusa o Kosovu, kaže da je Đilas sa Vučićem pričao isključivo o vanrednim beogradskim izborima.

Govoreći o konsenzusu, rekla je da su se “praktično svi već izjasnili” jer niko neće da ide preko dve crvene linije, a to su priznanje nezavisnosti i pristanak na ulazak Kosova u UN. Istovremeno, kaže da francusko-nemački predlog ne treba odbijati jer je rečeno da postoji mogućnost da se on koriguje.

“Mi smatramo da bi bilo duboko štetno prekinuti dijalog i ‘a priori’ odbiti ovaj sporazum”, kazala je Tepić u emisiji Dan uživo na televiziji N1.

Smatra da je rok za francusko-nemački plan “pitanje meseci”.

Vladimir Pejić, s druge strane, smatra da postoji i mogućnost da neke od desno orijentisanih stranaka mogu da uđu u koaliciju sa SNS, ali, napominje dalje, da je takva prilika malo verovatno, pogotovo, posle skorašnjih dešavanja u Skupštini Srbije i incidenta tokom trajanja sednice o Kosovu.

– Po mom mišljenju, najbliže onome što je Vučić rekao u smislu nove vladajuće većine jeste da je to stranka Dragana Đilasa – kaže sagovornik Danasa.

Vučić je mislio na Đilasa kao zamenu za Dačića: Direktor agencije Faktor plus o mogućim promenama u vladajućoj koaliciji 2
foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/EV)

Upitan kako bi se takav ishod odrazio na rejting SSP, Pejić kaže da je ta partija već pretpela određenu političku štetu samim susretom Đilasa i Vučića.

– Ta priča već postoji, nismo mi prvi koji je spominjeno. Mislim da rejting koji sada ima je dovoljan za pravljenje koalicije. Možda bi tom odlukom neke birače izgubio, ali neke bi možda i dobio. Zavisi kako bi to bilo predstavljeno, pod kojim uslovima bi se odvilo. Neko to može da shvati I kao tranzicioni period, ma koliko apsurdno zvučalo, da je Vučića moguće pobediti ulaskom sa njim u vlast… Teško je pretpostaviti reakcije ljudi. Ali, sigurno je da u opozicionom delu javnosti to ne bi naišlo na odobravanje, najvećim delom. Ali, nije ni Đilas baš naivan da tek tako prospe kakav takav politički kapital – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari