Bol u dojkama: Koji su sve uzroci i kada se treba zabrinuti 1Foto: Pixabay/maleni_ferrari

Oko 40 odsto žena iskusi bol u grudima, pokazuju neke strane statistike. Zašto se javlja bol u dojkama i da li ima veze sa rakom?

Prema rečima doktora Aleksandra Mjasnikova, ciklični bol u obe mlečne žlezde najčešće je bezazlen.

„Kada jedna mlečna žlezda boli može da bude znak razvoja patologije. Kada boli na pritisak, nakon čega ostaje crvenilo moguće je da je reč o mastitisu. A kada bole mlečne žlezde i leđa moguća je neuralgija”, naveo je doktor Mjasnikov, u emisiji „O najvažnijem“ na kanalu Rusija 1″, prenosi portal vesti.ru.

Jedan od uzroka bola u dojkama je i predmenstrualni ciklus.

„Želim odmah da uverim žene: rak dojke ne boli. Uz retke izuzetke, ako je u pitanju inflamatorni oblik raka..“, naveo je dr Mjasnikov.

Istovremeno, one žene koje imaju periodične bolove u grudima, rizik od razvoja raka dojke ni na koji način nije veći, kako kaže doktor, od onih koje nemaju ove probleme.

„One koje misle da je rak ne treba da se rukovode bolom ili njegovim odsustvom, već poznavanjem faktora rizika i njihovohg nasledstva. Jer, ako ste u porodici imali ddirektne rođake sa rakom dojke, shodno tome se povećavaju i vaši rizici“, istakao je on.

Posdetio je da je danas rak dojke jedan od najizlečivijih, posebno u ranoj fazi.

Doktor Mjasnikov skreće pažnju da kada grudni koš boli, to ne znači uvek da je u pitanju mlečna žlezda.

„To mogu biti grudni mišići, a vežba može biti uzrok nelagodnosti“, rekao je on.

Takođe, među uzrocima bolova u mlečnoj žlezdi, stručnjaci osim predmenstrualnog sindroma navode ciste, fibroadenome, fibromijalgiju, uski grudnjak, lekove za kontracepciju, a postoje i istraživanja da kofein i jedenje mesa takođe mogu izazvati bol u grudima.

Kakav bol može da bude

Većina bolova u dojkama se uklapa u dve kategorije: ciklični i neciklični bol.

Ciklični bol u grudima povezan je uglavnom sa menstrualnim ciklusom kod žena i veruje se da je delom uzrokovan promenama hormona. Bol se može razviti u različitim fazama ciklusa. Ali najčešći je na početku ciklusa ili tokom ovulacije.

Ciklični bol u dojkama neke žene jedva da osete, dok je za druge veoma mučan. Nije neuobičajeno da se ovaj bol oseća u samo jednoj dojci. Bol u grudima često počinje blizu pazuha i širi se.

Neciklični bol u dojkama može se pojaviti u bilo kom trenutku i nije povezan sa menstrualnim ciklusom. Ova vrsta bola je prilično neuobičajena. Može biti uzrokovano raznim stvarima, poput traume, povrede tkiva dojke ili čak artritisnog bola. Vrsta bola može varirati, ali obično je to kontinuirani bol koji se oseća u jednom određenom delu dojke. Može biti oštar i uporan.

Ciklične i neciklične bolove u grudima uglavnom uzrokuju stanja kao što su: traumatske povrede, određeni lekovi za kontracepciju ili antidepresivi, infekcije poput mastitisa ili apscesa dojke, trudnoća, menopauza, dojenje, nedogovarajući grudnjak…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari