OTAC TVRDI DA SU MU DETE (6) SILOVALI VRŠNJACI U VRTIĆU Predškolska ustanova: Roditelji na osnovu površnih informacija ŠIRE PANIKU

17:39

08.02.2023

Podeli vest:

freepik

Otac (44) sa Voždovca prijavio je da se pre dve nedelje njegov sin (6) vratio iz privatnog vrtića u Zemunu sa povredama u vidu crvenila anusa.

Kako saznajemo, dečak je ocu ispričao da ih je dobio od druga dva dečaka iz vrtića u jednoj od prostorija.

– Dete je ispričalo ocu da ga je jedan držao za ruke, a drugi mu skinuo pantalone i gurao prste u anus. Rekao je da se dečak vratio iz vrtića sa povredama u blizini analnog otvora, za koje tada nije rekao kako ih je zadobio. Otac kaže i da dete nije vodio kod lekara, već da su povrede sanirali sami – rekao je izvor Kurira.

Kako saznajemo, i drugi roditelji sumnjaju da su njihovu decu uznemiravala ista dva dečaka, ali da uprava vrtića nije reagovala ni na njihove žalbe.

Obavešteno je nadležno Više javno tužilaštvo za maloletnike, a tužioci su se izjasnili da nema elemenata krivičnog dela i da se izveštaj prosledi Centru za socijalni rad i Ministarstvu prosvete.

Predškolska ustanova u Zemunu oglasila se nakon prijave roditelja.

Poruku koju je Stručni tim vrtića poslao roditeljima prenosimo u celosti:

– Povodom pritužbi roditelja o dešavanjima u objektu na Pregrevici obaveštavamo vas sledeće: Nakon prijave roditelja o postojanju sumnji da je u grupi predškolaca primećeno neprimereno istraživanje polnih razlika Predškolska ustanova je obavila pre svega individualne razgovore sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualne sastanke sa roditeljima te dece. Stručni saradnici i vaspitači su sa decom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. Kroz razgovore su deca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, a takođe su im predočene posledice narušavanja sopstvene i tuđe intime (zdravstvene, higijenske, kao i emocionalne posledice). Uzimajući u obzir razvojni uzrast dece, molimo vas da situaciju posmatramo objektivno, u cilju izbegavanja etiketiranja dece i neprimerenog davanja seksualne konotacije njihovom ponašanju. Na ovom uzrastu deca nisu svesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primerom i kroz otvoren razgovor. Komunikacija roditelja putem Viber grupa, na osnovu površnih i netačnih informacija, dovela je do nekonstruktivnog delovanja i širenja panike među roditeljima. U cilju jačanja međusobnog poverenja, uz poštovanje privatnosti svakog deteta i njegove porodice, molimo vas da nam se blagovremeno obratite ukoliko imate potrebu za individualnim sastankom.

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.