Svet

0

Zelenski iz Londona u Parizu, pa u Briselu

Izvor: Beta

Zelenski iz Londona u Parizu, pa u Briselu

Izvor: Beta / AP / Aaron Chown

U Londonu na početku iznenadne evropske turneje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u sredu svoje saveznike da mu isporuče avione kako bi njegove snage odbile Rusiju, što je novi korak u podršci Kijevu za koji briitanska vlada izgleda spremna.

 

Nekoliko dana pre prve godišnjice invazije koju je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara 2022. godine, a koja ga je transformisala u vojskovođu, ukrajinski lider je došao u Veliku Britaniju, a potom u sredu uveče otišao za Pariz na radnu večeru s predsdnikom Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom, a zatim će u četvrtak u Briselu na samitu Evropske unije.

Ovaj trenutak je ključan za Ukrajinu koja je zabrinuta zbog uspeha ruske vojske u Donbasu od januara i strahuje od velike ofanzive u narednim nedeljama, konstatuje AFP.

Vladimira Zelenskog, čije je drugo putovanje u inostranstvo za godinu dana do kraja držano u tajnosti, primio je premijer Riši Sunak u Dauning stritu, a zatim i kralj Čarls Drugi. Zatim je govorio u Britanskom parlamentu, čija su se dva doma sastala u grandioznom ambijentu Vestminster hola, ogromnoj prostoriji koja je ugostila retke strane lidere kao što je Predsednik Francuske Šarl de Gol 1960. godine, a tu je pred sahranu u septembru bio i kovčeg s telom kraljice Elizabete Druge.

"Znamo da će sloboda pobediti, znamo da će Rusija izgubiti", insistirao je ukrajinski lider.

"Molim i vas i svet za nešto jednostavno, ali veoma važno: borbeni avioni za Ukrajinu, krila za slobodu", rekao je Zelenski i zahvalio "unapred za moćne britanske avione".

Zapadnjaci su do sada oklevali da preduzmu ovaj dodatni korak u pomoći Ukrajini iz straha od eskalacije sa Rusijom. Ali tabui padaju jedan za drugim već godinu dana i pristalice Kijeva su se već u januaru složile da Kijevu isporuče teške tenkove.

Izgleda da se tome otvaraju vrata jer je šef britanske konzervativne vlade obećao Zelenskom da će obučavati borbene pilote "po standardima NATO-a" i to "da bi garantovao da Ukrajina može braniti svoj vazdušni prostor".

Potom je preko svog portparola dao do znanja da je zatražio od vojske da prouči moguće isporuke aviona, upozoravajući da je za to potreban "dug rok".

"Što se tiče pružanja vojne pomoći Ukrajini, ništa nije isključeno", rekao je britanski lider novinarima kraj Zelenskog, priznajući da su isporuke aviona "naravno deo razgovora", ali ističući da bi neophodna obuka mogla da potraje do tri godine.

Ukrajinski predsednik je uz osmeh odgovorio da su ukrajinski piloti, s obzirom na svoje ratno iskustvo, već prošli ekvivalent "dve i po godine" obuke. On je priznao da je prioritet ukrajinske vojske u ovom trenutku pre svega dobijanje oklopnih vozila i dugometne artiljerije.

London je obećao da će odmah poslati artiljerijska sredstva većeg dometa, ne precizirajući koja. Britanska vlada je uz to pooštrila sankcije ruskoj vojnoj industriji, a posebno proizvođačima dronova.

London je prvi saveznik Kijeva koji je otvorio put za isporuku borbenih aviona, iako je to zasad daleka perspektiva.

Ambasada Rusije u Velikoj Britaniji upozorila je da isporuke aviona neće ostati bez odgovora: "U tom scenariju, krvava žetva sledećeg kruga eskalacije biće na vašoj savesti, zajedno s vojnim posledicama i političkim za evropski kontinent i ceo svet".

Velika Britanija potvrđuje svoju poziciju predvodnika podrške Kijevu: već je dala 2,3 milijarde funti (2,5 milijardi evra) vojne pomoći ukrajinskoj vojsci i obavezala se da će podršku održati i ove godine na tom nivou, drugom posle Sjedinjenih Država.

Velika Britanija je kao prva u januaru objavila svoju nameru da pošalje teške tenkove - 14 "Čelendžera 2". Sledile su SAD, kao i Nemačka, koja je u sredu saopštila da namerava da krajem aprila Ukrajini da prvi bataljon "Leoparda 2".

Ovo je tek drugi put da je Vladimir Zelenski napustio ukrajinsku teritoriju za godinu dana. Tokom nekoliko sati posete Vašingtonu 21. decembra, u Beloj kući ga je primio Džo Bajden i govorio je pred američkim Kongresom.

Od tada, ruska vojska, uz podrpku paravojnih formacija "Grupe Vagner" i pojačana stotinama hiljada mobilisanih civila, vratila se na napade, posebno u Donbasu, za koji Moskva tvrdi da treba da bude pripojen.

Međutim, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u sredu da je uveren da Vladimir Putin "neće postići svoje ciljeve" ni "na bojnom polju", ni "nametanjem mirovnog sporazuma".

Kako se približava godišnjica ruske invazije, "Rusija će videti više nego ikada da njena taktika samo jača odlučnost Zapada da i dalje pruža pomoć", upozorio je Riši Sunak.

 

Zelenski u britanskom parlamentu:  Pošaljite Ukrajini pošalju aivone, to će biti "krila slobode"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zeleski zahvalio se danas Velikoj Britaniji na podršci od samog početka ruske invazije i pozvao zapadne saveznike da Kijevu pošalju borbene avione.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak dočekao je Zelenskog koji je avionom Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva sleteo na londonski aerodrom Stansted.

Zelenski se nakon sastanka sa Sunakom u Dauning stritu obratio poslanicima britanskog parlamenta u Vestminsterskoj palati.

On je pozvao saveznike da Ukrajini pošalju avione rekavši da će biti "krila slobode" i da zna "da će Rusija izgubiti i da će pobeda promeniti svet".

Zelenski je takođe pozvao da se Moskvi uvedu strože sankcije sve dok "Rusiji ne bude oduzeta svaka mogućnost da finansira svoj rat"

On se zahvalio Velikoj Britaniji na hrabrosti rekavši da je "London uz Kijev od prvog dana".

Ukrajniski predsednik planira kasnije da se sastane sa kraljem Čarlsom Trećim koji je kvalifikovani vojni pilot.

"Kralj je pilot vazduhoplovstva, a u Ukrajini je danas svaki pilot kralj", rekao je Zelenski.

Velika Britanija je do sada poslala Ukrajini pomoć vrednu više od dve milijarde funti (2,5 milijardi dolara), u oružju i opremi, što je čini jednim od najvećih vojnih donatora.

Najava da će Zelenski prvi put posetiti London od početka rata dolazi nakon Sunakove najave da će Velika Britanija obučiti ukrajinske pilote da lete borbenim avionima "NATO standarda".

Britanska vlada je danas najavila i novu rundu sankcija protiv šest subjekata koji su isporučivali opremu ruskoj vojsci.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR