Najnovije vesti
Vesti Politika
"EU IMA SVOJE PRIMEDBE" Kurtijev zamenik: Lajčak NIJE PRIHVATIO dva od šest uslova za formiranje ZSO

"EU IMA SVOJE PRIMEDBE" Kurtijev zamenik: Lajčak NIJE PRIHVATIO dva od šest uslova za formiranje ZSO

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija i glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Besnik Bisljimi izjavio je danas da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak nije prihvatio dva od šest uslova koje je Aljbin Kurti naveo za formiranje Zajednice srpskih opština.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Besnik Bisljimi I Miroslav Lajčak Foto: Twitter/Miroslav Lajčák / Drustvene mreze
Besnik Bisljimi I Miroslav Lajčak

- Šest uslova koje je predložio Kurti su zapravo preduslovi koji pokazuju da se može razgovarati o naprednom mehanizmu zaštite manjinskih prava. Evropska unija ima svoje primedbe u vezi s dva uslova - rekao je Bisljimi.

Na pitanje novinare o kojim se primedbama radi, on je odgovorio da to treba pitati Lajčaka kada bude u Prištini.

Bisljimi je na konferenciji za medije takođe rekao da Kurti nije prihvatio nijedan od prethodnih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU, kao i da je prihvatio samo platformu za dijalog u okviru francusko-nemačkog plana, dok će se o primeni samog sporazuma razgovarati u Briselu.

Kurti se slaže sa EU platformom

Bisljimi kaže da, ono što je Kurti objavio nakon sastanka, je informacija da se slaže sa platformom koju predlaže francusko-nemački plan uz podršku SAD.

- Međutim, u platformi su izneti samo osnovni principi i radnje, a o svemu što je u vezi sa njenom implementacijom trebalo bi da se razgovara između strana u Briselu - rekao je glavni prištinski pregovarač.

Foto: Tanjug/AP

Francusko-nemački plan je osnovni okvir koji, prema Bisljimijevim tvrdnjama, podrazumeva faktičko priznanje dve države.

- Kako će se dalje odvijati redosled koraka, koji sporazumi više nisu bitni, koje treba modifikovati, a koje treba i kako primeniti, o tome onda strane razgovaraju u Briselu - rekao je on.

Pročitajte još

Govoreći o sporazumu o energetici, Kurtijev zamenik je za njegovo nesprovođenje optužio srpsku kompaniju "Elektrosever", kao i Evropsku uniju, tvrdeći da je vlada u Prištini ispunila sve tačke sporazuma.

Oni, Elektrosever, imaju otpor prema potpisivanju ugovora na osnovu usaglašene mape puta insistiraju na poštovanju još jednog sporazuma koji su navodno postigli sa KEDS-om u Istanbulu, a koji nema veze sa Briselskim sporazumima, tvrdi Bislimi.

(Tanjug)