Svet

0

Zelenski stigao u Veliku Britaniju

Izvor: Beta

Zelenski stigao u Veliku Britaniju

Izvor: Beta / AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Veliku Britaniju sa zahtevima da zapadni saveznici Kijevu pošalju naprednije oružje.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak dočekao je Zelenskog koji je avionom Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva sleteo na londonski aerodrom Stansted.

Dvojica lidera su u Dauning stritu započela sastanak, a Zelenski se zahvalio Britaniji na "velikoj podršci od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu". 

Zelenski će se tokom posete Londonu obratiti parlamentu, a onda sastati i sa kraljem Čarlsom Trećim i vojnim šefovima Velike Britanije.

"Velika Britanija je bila jedna od prvih koja je pritekla u pomoć Ukrajini. I danas sam u Londonu da se lično zahvalim Britancima na podršci", rekao je Zelenski.

Velika Britanija je do sada poslala Ukrajini pomoć vrednu više od dve milijarde funti (2,5 milijardi dolara), u oružju i opremi, što je čini jednim od najvećih vojnih donatora.

Najava da će Zelenski prvi put posetiti London od početka rata dolazi nakon Sunakove najave da će Velika Britanija obučiti ukrajinske pilote da lete borbenim avionima "NATO standarda".

Britanska vlada je danas najavila i novu rundu sankcija protiv šest subjekata koji su isporučivali opremu ruskoj vojsci.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR