Francuski Klasik, priča o „monstrumu“ koji je stvorio Kanal+

od strane | feb 8, 2023 | Sport, Uncategorized | 0 Komentara

Svaki derbi u svetu fudbala ima svoju, nekada sličnu, ali uvek barem u delovima jedinstvenu priču, a izuzetak nije ni čuveni francuski „Le Classique“ između Olimpika iz Marseja i Pari Sen Žermena. Rivalitet traje tek nekoliko decenija, međutim i pored toga važi za jedan od vatrenijih u Evropi.

Uostalom, preporuka da se u Marseju ne šetate u bilo čemu što ima oznaku PSŽ-a nije nastala tek tako.

Ovo rivalstvo se uglavnom tumači kao okršaj bogatog i aristokratskog Severa i siromašnog i tvrdoglavo ponosnog, radničkog Juga, međutim osnivanje dva kluba govore nam potpuno suprotno. Pari Sen Žermen je nastao 1970. godine fuzijom dva niželigaša u Parizu od strane radničke klase, dok je klub iz Marseja osnovan 1899. godine od strane aristokratije i bogatih ljudi iz pomorskog grada.

Sve je počelo da se „kuva“ 1986. godine kada su „sveci“ osvojili svoju prvu šampionsku titulu, a iste godine je Olimpik kupio kontroverzni biznismen Bernar Tapi čime počinje istorijski i nagli uspon „Fokejaca“. Tapi je odmah upumpao ogroman novac i doveo svetske zvezde poput Krisa Vodla, Enca Frančeskolija, Žan-Pjera Papena, Didijea Dešana, Marsela Desaija i Abedi Pelea, a predsednik PSŽ-a Fransis Boreli je još 1989. godine ukazivao na nameštanje mečeva i podmićivanje sudija od strane vlasnika Marseja. Vrhunac moći kluba sa juga Francuske dogodio se 1993. godine kada je osvojena Liga šampiona (dve godine ranije poraženi u finalu od Crvene zvezde), tada je i nastao čuveni slogan navijača Marseja „Zauvek prvi“ aludirajući na to da su prvi francuski klub koji je osvojio titulu prvaka Evrope. Ipak, taj uspeh bio je u senci velikog skandala kada je Bernar Tapi razotkriven zbog nameštanja ne samo domaćih, već navodno i nekih evropskih utakmica, pa je Marseju 1994. skinuta titula i klub je izbačen u drugu ligu.

Upravo u tim godinama i počinje uspon Pari Sen Žermena koji je 1991. godine kupio Kanal+, što je naišlo na kontroverze uzevši u obzir da se radi o televiziji koja je imala ekskluzivna TV prava na Ligu 1. Televizijska kuća je uložila mnogo novca u Parižane koje su pojačali majstori poput Davida Žinole, Jurija Đorkaefa, Žorža Vee i Raija, a interesantno je da je upravo na Tapijev predlog početkom 90-ih godina krenula „kampanja“ stvaranja velikog rivalstva dva kluba, što se osetilo i u TV nastupima i retorici dva kluba. Nešto što je u početku zamišljeno kao zamajac za oba kluba (bez jakih jednih, nema ni jakih drugih) neretko se pretvaralo u totalni haos na tribinama, navijačima nije trebalo mnogo da se prisete tradicionalne netrpeljivosti između dva, po mnogo čemu, najznačajnija grada u francuskoj istoriji.

Dolazak novih katarskih vlasnika u PSŽ 2011. godine dodatno je produbio jaz ne samo između Parižana i Marseja, već i ostatka francuske lige. „Sveci“ su sada najomraženiji tim u zemlji, ali i šire, pa mnogi sa oduševljenjem dočekaju kiks kluba iz prestonice. U međuvremenu, Marsej je lutao, poslednji trofej osvojen je 2012. godine u ne tako značajnom Liga kupu, a američki biznismen Frenk Mekort čini sve kako bi klub učinio konkurentnijim. To je ipak teško u momentu kada je PSŽ na vrhuncu svoje moći i jedan od najboljih evropskih klubova, ali naredni okršaj dva kluba u osmini finala Kupa Francuske (sreda, 21.10) sasvim sigurno garantuje nova uzbuđenja.

Verovatno ne i mnogo golova, više od tri poslednji build apart bilo je 2019, a Marsej je poslednju pobedu protiv Parižana zabeležio 2020. godine na gostujućem terenu. Sada će Veledrom „goreti“, navijači Marseja žele osvetu za prethodna dva poraza, ukoliko razmišljate o opkladi, bacite pogled i na granicu koja se tiče javnih opomena.

Derbi je poslednjih godina često vatreniji na terenu, nego van njega.

Kup Francuske nam u svakom izdanju donosi neka nova niželigaška imena, u osmini finala videćemo četiri drugoligaša i apsolutni hit iz četvrtog ranga takmičenja Virzon koji je doduše imao i sreće u dosadašnjim žrebovima, pa je morao da savlada samo jedan tim iznad svog ranga. Sada će imati dosta teži zadatak, kod kuće im stiže Grenobl iz Lige 2. Anže će ugostiti Nant, Lion će na Lil, Lorijen na Lans, a Tuluz na Rems. Drugoligaški Rodez stiže u Okser, dok će FK Pariz odmeriti snage sa rivalom iz Lige 2 Anesijem.

Jedno je gotovo sigurno, očekujte barem jedan pad favorita.

Opširnije

Izvor: Sportske NET