Do rezultata za samo nedelju dana: Namirnice koje jačaju kosu

od strane | feb 8, 2023 | Lifestyle | 0 Komentara

Ništa ne govori o zdravlju kao gusta, sjajna kosa. Ovih deset namirnica je idealno za jačanje kose

Ukoliko vam je kosa tanka, proređena ili opada – možda je discipline u vašoj ishrani. Kao što znamo, hrana direktno utiče na opšte stanje organizma, a samim tim i na proteine koji podržavaju zdravlje kose. Ključ za zdravu i jaku kosu je hrana sa antioksidativnim flavonoidima koji jačaju folikul dlake, namirnice bogate gvožđem za jačanje crvenih krvnih zrnaca i hrana bogata proteinima i silicijumom za podsticanje rasta i zdravlja kose.

Namirnice koje jačaju kosu

Zeleno povrće

Zeleno povrće kao što su: blitva, potočarka, spanać i kelj pomažu u proizvodnji keratina, proteina koji jača folikule. Takođe, lisnato povrće je bogato vitaminima B, A, C i Okay, kao i folnom kiselinom. Jedite oko 100 grama zelenog povrća dnevno kao salatu ili uz obrok.

Mahunarke

Veruje se da mahunarke i proizvodi dobijeni od soje inhibiraju proizvodnju hormona zvanog dihidrotestosteron, a upravo ovaj hormon izaziva neravnotežu u organizmu čija je direktna posledica gubitak kose. Mahunarke sadrže gvožđe, magnezijum, omega-3 kiseline i nutrition B2. Pokušajte da pojedete najmanje jednu porciju mahunarki od 75 g nedeljno.

Namirnice koje jačaju kosu: Morske alge

Neki od hranljivih sastojaka u algama, kao što su gvožđe i amino kiselina l-lizin, direktno utiču na rast kose. Gvožđe obezbeđuje zdravu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, l-lizina. Alge takođe sadrže cink, folnu kiselinu, magnezijum, vitamine B2 i B5. Jedite 10 grama algi dnevno da biste popunili svoje nutritivne potrebe ili probajte suplemente sa algama.

Jaja

Jaja, bogata proteinima, pomažu u povećanju proizvodnje kolagena, što zauzvrat jača kosu. Sa godinama, počinjemo da stvaramo manje kolagena, što čini našu kosu ranjivom i lomljivom. Jaja takođe sadrže vitamine A i D, karotene, lutein, cink i proteine. Za najbolje rezultate, uživajte u kuvanim ili poširanim jajima 4 puta nedeljno.

Avokado

Avokado sadrži nutrition E, kalijum, omega-9, vitamine B i folnu kiselinu. Weight reduction program E povećava apsorpciju kiseonika, poboljšavajući cirkulaciju krvi u koži glave, što pomaže zdrav rast kose. Jedite 1 srednji avokado 2-4 puta nedeljno za najbolje rezultate.

Namirnice koje jačaju kosu: Lan

Zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 kiselina, laneno seme hrani kosu i sprečava isušivanje, slabljenje i lomljivost. Takođe ovaj proizvod sadrži nutrition B1, magnezijum, fosfor i selen. Jedite place 1 supene kašike lana dnevno kao užinu ili pospite njime hranu.

Seme bundeve

Semenke bundeve bogate proteinima sadrže cink, koji podržava reprodukciju ćelija i jača imunitet, što zauzvrat podstiče rast kose. Takođe sadrže gvožđe, fosfor, magnezijum, mangan, bakar i proteine. Jedite place 1 supene kašike semena dnevno.

Bobice

Većina bobica sadrži nutrition C i kalijum. Bobice su bogate vitaminom C, koji stimuliše proizvodnju kolagena, što zauzvrat podstiče apsorpciju gvožđa. Weight reduction program C poboljšava cirkulaciju krvi u koži glave, a njegovo antioksidativno delovanje štiti folikule od oštećenja slobodnih radikala. Jedite barem šaku bobica svakog dana za jačanje kose.

Mango

Mango sadrži mineral silicijum dioksid, komponentu vezivnog tkiva koja pomaže u jačanju kose i podstiče rast kose. Osim silicijum dioksida, ovo voće je bogato vitaminima A, B6 i C i folnom kiselinom. Pojedite 2 kriške manga srednje veličine posle obroka ili kao užinu da biste uživali u prednostima ove namirnice.

Smokve

Izvor gvožđa neophodnog za zdrav rast i sjaj kose. Pored toga, sadrži kalijum, magnezijum, vitamine A i E. Drugi dobri izvori gvožđa su sušeno voće i bobice. U sezoni jedite dve smokve dnevno.

bernardbodo/gettyimagesplus

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje