Četvorici pripadnika Vojske RS-a 35 godina zatvora za zločin u Štrpcima

0
386

Posebno odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je u utorak četvericu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima nesrpske nacionalnosti, uglavnom Bošnjacima, u Štrpcima 1993. godine.

Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac prvostepeno su osuđeni na kazne zatvora od po deset godina, dok je Dragan Ćekić osuđen na pet godina zatvora, navodi se u saopćenju suda, prenosi Tanjug.

Osuđeni su za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništa u saizvršilaštvu, a na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

Okrivljenima će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, koji im se računa od 5. decembra 2014. do 19. marta 2015. godine, kada im je pritvor ukinut.

Oštećeni u postupku su upućeni na parnicu radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahtjeva.

Ubili civile i tijela bacili u Drinu

Pripadnici VRS-a su optuženi da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar.

Nakon što su zaustavili voz u stanici Štrpce, otete putnike odveli su u školu u mjestu Prelovo, gdje su ih opljačkali i tukli.

Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine, gdje su ih, kako se sumnja, ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tijela potom bacili u Drinu.

Terete se da su, pod komandom Milana Lukića, koji je u Hagu osuđen na kaznu doživotnog zatvora, zajedno s pripadnicima formacije “Osvetnici” Višegradske brigade i drugim pripadnicima VRS-a i ranije osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.