Uzdinski naivni slikari izlažu u Novom Sadu

UZDIN – U organizaciji Javnog preduzeća „Sportski i poslovni centar Vojvodina“ Spens i Udruženja slikara naive iz Uzdina, u galeriji Macut u Novom Sadu u periodu između 3. i 13. februara, ljubitelji umetnosti u Novom Sadu mogu da se upoznaju sa delima darovitih umetnika naivnog slikarstva: Sofije i Todora Jonasku, Ileane Oalđe, Stele Đura i Adama Mezina iz Uzdina.

U pomenutoj Galeriji u organizaciji Doma kulture Doina, otvorena je izložba posvećena naivnom slikarstvu Rumuna iz Uzdina. Izloženo je 40 radova na kojima je predstavljena svakodnevnica i predstavljeni su tradicionalni običaji meštana. Slike su sadržajno bogate i pune kolorita.
Ileana Oalđe, slikarka, kaže da je svoj zanat nasledila od svoje bake, a da njene slike treba da sećaju na način života kojim se danas više ne živi.

Početkom šezdesetih godina u malom Južnobanatskom selu Uzdin naseljenim rumunskim življem, dogodilo se nešto što je bilo i za kulturno razvijenije sredine, gotovo nezamislivo. Nakon što je stoni tenis proslavio ovo malo selo, zahvaljući i ovoj vrsti umetnosti, za Uzdin se čulo na svim stranama sveta.

Kulturni poslenici Adam Doklean i Dr Petru Dimča pre 56 godina odlučili su da ove neprikosnovene vrednosti pikturalnog uzdinskog fenomena sačuvaju i izlože na jednom mestu, u novoj Galeriji naivnog slikarstva u Uzdinu u opštini Kovačica. To se dogodilo 17. novembra 1963. godine, samo dve godine posle nastanka ovog jedinstvenog slikarskog fenomena u Uzdinu.

Sadašnja Galerija otvorena je zajedno sa novim Domom Kulture 1990. godine i raspolaže sa oko 100 platana uzdinskih slikarki i slikara, što čini najveću kolekciju naivnog uzdinskog slikarstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.