Subotica: Krv vredi koliko i život

krv
SUBOTICA – Crveni krst poziva sve zainteresovane Subotičane da doniraju dragocenu tečnost tokom ove nedelje u dve akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Stanovnici Hajdukova krv će moći da doniraju u sredu, u prostoriji ambulante od 8 do 10 časova. U petak, 10. februara, akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana u mađarskoj predškolskoj ustanovi i vežbaoni „Vackor” (Ulica braće Radić 67) od 7:30 do 9.30.

Važno je da građani na akciju dođu odmorni, ne bi trebalo da se izlažu težim fizičkim naporima dan uoči davanja krvi. Doniranje krvi treba da odlože osobe koje su koristile lekove protiv bolova u prethodnih 7 dana, odnosno oni koji su konzumirali alkohol 6 sati pred akciju. Takođe, nikotinske preparate ne treba koristiti 2 sata pre davanja krvi, kao ni 2 sata nakon doniranja dragocene tečnosti, savetuje Nevena Lukić, saradnica Crvenog krsta Subotice.

Dobrovoljni davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina, a pre dolaska na akciju građani treba da pojedu lagani obrok i da se hidriraju čajem ili vodom. Krv vredi koliko i život koji je tom krvlju spasen, a pored potvrde humanosti, davaoci će na pregledu pre davanja krvi proveriti svoje zdravstveno stanje.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.