Svijet

Lavrov: Rusija će nastaviti da pomaže Maliju

Lavrov: Rusija će nastaviti da pomaže Maliju
Foto: Printscreen | Lavrov: Rusija će nastaviti da pomaže Maliju

​MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas, tokom posjete Maliju, da će Rusija nastaviti da pomaže tu zapadnoafričku državu u procesu unaprjeđenja njenih vojnih sposobnosti.

Ekstremisti povezani sa Al Kaidom i Islamskom državom predvode višedecenijski pobunjenički pokret u Maliju, koji se u međuvremenu proširio i na susjedne zemlje, podsjeća u izvještaju agencija Rojters.

Eksperti Ujedinjenih nacija su prošle nedjelje pozvali na pokretanje nezavisne istrage o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje su, kako se sumnja, počinile snage vlade Malija i pripadnici Vagnera.

Aktuelna vlada Malija, koja je preuzela vlast vojnim udarom 2021. godine, tvrdi da grupa Vagner u Maliju ne funkcioniše kao plaćenička grupacija, već pruža obuku lokalnim vojnim snagama za rukovanje ruskom vojnom opremom.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prošle godine da država nema nikakve veze sa djelovanjem Vagnera u Maliju, ocijenivši da ta afrička zemlja ima pravo da sarađuje sa privatnim ruskim firmama.

Zapadne vlade su zabrinute zbog prisustva ruske privatne vojne grupe Vagner u Maliji i partnerstva Rusije sa tom zemljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije