Najnovije vesti
Vesti Hronika
Više javno tužilaštvo u Beogradu predstavilo svoj godišnji izveštaj o radu: Krivične prijave protiv skoro 1.000 maloletnika

Više javno tužilaštvo u Beogradu predstavilo svoj godišnji izveštaj o radu: Krivične prijave protiv skoro 1.000 maloletnika

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je održan sastanak sa novinarima, kojima je predstavljen godišnji izveštaj o radu ovog tužilaštva.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Nenad Stefanović Foto: Mitar Mitrović / Ringier
Nenad Stefanović

U razgovoru sa predstavnicima medija razmenjeni su stavovi i iskustva u vezi sa svakodnevnim radom tužilaštva i potrebe javnosti da zna.

Medijima je, pored ostalog, ukazano zbog čega se neke informacije iz pretkrivičnog ili krivičnog postupka ne mogu objaviti, prvenstveno zbog neometanog vođenja istrage i prikupljanja dokaza.

Sa druge strane novinari su imali priliku da pitaju i dobiju odgovore o postupanju tužilaštva u predmetima kako iz oblasti opšteg kriminala, tako i iz oblasti suzbijanja korupcije.

Sastanku su prisusustvovali predstavnici medija, Viši javni tužilac Nenad Stefanović, prvi zamenik javnog tužioca za suzbijanje korupcije Brankica Marić, rukovodilac Odeljenja za opšti kriminal Lazar Lazović i kontakt tačka za napad na novinare Nikola Uskoković.

Godišnji izveštaj

Više javno tužilaštvo u Beogradu tokom 2022. godine vodilo je 547 istraga i 49 dokaznih radnjih protiv 822 osumnjičena. Takođe, tokom 2022. godine podignute su ukupno 533 optužnice protiv 818 okrivljenih.

Ovo tužilaštvo je u toku 2022. godine zaključilo ukupno 80 sporazuma o priznanju krivičnog dela sa 80 okrivljenih.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije je vodilo u toku 2022. godine ukupno 69 istraga protiv 197 osumnjičenih, dok su dokazne radnje u 73 predmeta preduzimane prema 103 osumnjičena. Do optuženja je došlo u ukupno 82 predmeta protiv 133 okrivljenih, od čega je u 28 predmeta podignuta optužnica, a u 54 optužni predlog. Sporazum o priznanju krivičnog dela zaključen je sa 31 okrivljenih, dok je oportunitet primenjen prema 37 osobe.

U prošloj godini, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu su podnete ukupno 754 krivične prijave protiv 927 maloletna lica.