Ko je destabilizovao Vučića više od Dačića: Rada Trajković za Danas o tenzijama između SNS-SPS i napadima kojima je izložena 1foto FoNet Milica Vučković

Ivica Dačić ima dobre veze sa Amerikom, bez obzira na sve priče o odličnim vezama sa Rusijom. Mislim da je jedan od ključnih razloga za tenzije između SNS i SPS upravo činjenica da prilikom poslednje posete Dačića SAD, ambasador Srbije Marko Đurić nije uspeo da isprati sve njegove sastanke sa tamošnjim zvaničnicima… Da bude na njima prisutan… – kaže za Danas Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta na Kosovu.

Izjava Rade Trajković za Danas u kojoj je istakla da je tokom sednice Skupštine Srbije o Kosovu bilo evidentno da predsednik Srbije traži od SAD aboliciju za svoju porodicu i kriminalne strukture na severu Kosova, čije su vođe Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, izazvala je predsednika Srbije da vrlo oštro reaguje na svom Instagram nalogu.

On je koristeći osudu ove izjave Trajković napravio uvod u javni raskol sa koalicionim partnerom – SPS, Ivice Dačića.

– Narode srpski, građani Srbije. Zapadni agent Rada Trajković kaže da tražim aboliciju za svoju porodicu, a ne spas za srpski narod na KiM. Laže, laže kao i svi oni u Skupštini koji su govorili sve one besmislice. Brani me kao i moji koalicioni partneri – rekao je Vučić.

Osim što je ovom izjavom, po ko zna koji put iznova ugrozio bezbednost političarke sa Kosova, “ugrozio” je i poziciju Ivice Dačića u Vladi Srbije.

Ucenjeni su i Dačić i Vučić

O tome koji su razlozi za napade na Radu Trajković nema polemike, političarka sa Kosova je dosledna kritičarka Vučićevog režima, o čemu i sama u izjavi za Danas kaže: „Izgleda da sam pogodila srž, jer on se ne bori da dobije ono što je najbolje za državu. Za državu ništa nije obezbedio. Onda je udario na mene, jer njega interesuje opstanak na vlasti i da sačuva te ljude koji su potpuno kriminalizovani, kao i da, u pogledu toga, građani Srbije ostanu u medijskom mraku“.

Međutim, kako je Rada Trajković postala mera za, u Vučićevoj medijskoj propagandi, “izdaju”, kojom je istovremeno opisao i svog koalicionog partnera – Ivicu Dačića – nije sasvim jasno.

Aleksandar Vučić Ivica Dačić
FoNet Aleksandar Barda

I dok jedan deo javnosti smatra da je ivica Dačić ucenjen od strane Rusije da ne da podršku evropskom predlogu za rešenje Kosova, Rada Trajković za Danas kaže da su ucenjeni i Dačić i Vučić.

Ne traži Zapad od Srbije neprotivljenje za članstvo Kosova u UN, već u Europol

– Ucenjeni su obojica, to je problem. Ali, znam da je međunarodnoj zajednici sada stalo da prođe ovaj sporazum. Oni su uspeli da to “ispeglaju” i srede sa Aljbinom Kurtijem, Iako sada i u Prištini imaju opoziciju koja je počela da se tome protivi u smislu zahteva upoznavanja sa detaljima. Ono što je cilj međunarodne zajednice jeste da dovede Vučića i Kurtija u Brisel za najviše mesec dana. Da se potpiše, više bih kazala, taj put Kosova, a ne priznavanje i članstvo u UN. Mislim da niko iz međunarodne zajednice to ne traži. Traže pola puta od svega toga. A to je se oslobodi put članstva Kosova u ove regionalne i evropske institucije. S obzirom na to da su Unesko i Interpol agencije saveta UN, mislim da bi to bio problem. Ali, sa druge strane imaju Europol, koji je vrlo sposoban i vrlo dobro upoznat sa onim što je suština, a to je taj kriminal na Balkanu. Koji je uistinu transnacionalan – smatra sagovornica Danasa.

Kako dodaje Rada Trajković, ne postoji mnogo razloga da Vučić i Dačić ne budu zajedno.

Od antialbanske i antisrpske retorike stradaju najslabiji i najmalobrojniji – Srbi

– Prosto, iznenadilo me je ovaj njihov sukob. Znam da Dačić ima dobre komunikacije sa zapadom, nije on baš toliko naivan. Isto tako ima dobre odnose sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim. Ne bih bila sto posto sigurna u to šta će se dešavati, ali ono što znam jeste da institucionalni vakuum na severu Kosova može da dovede do novih sukoba. To je najpreče što mora da se uradi. Da se nađe modalitet povratka policije u kosovske institucije da se bezbedonosni faktor završi… Da nema antialbankse retorike iz Beograda i antisrpske iz Prištine. Od toga stradaju oni koji su najslabiji i najmalobrojniji, a to su – Srbi – kaže naša sagovornica.

Ukoliko hoće da se radi sa ciljem uspostavljanja multietničnosti, mora da radi u tom smeru.

Ko je destabilizovao Vučića više od Dačića: Rada Trajković za Danas o tenzijama između SNS-SPS i napadima kojima je izložena 2
Vojislav Koštunica Foto: EPA/SAŠA STANKOVIĆ

– Moram ponovo da kažem da je Vučića potpuno destabilizovao potpis Vojislave Koštunice na proglasu za spas KiM – kaže Rada Trajković.

Koštunica je, prema mišljenju naše sagovornice, očuvanog integriteta.

– Koštunica je Srbin i kao takav je prihvaćen od Srba u Srbiji. Njegov potpis bio je i biće udar na svest i savest Srba. Pogotovo sa Vučićevom prodajom dela po dela Srbije, imovine… Zlato, planine… Sve više se u narodu stvara osećaj da Vućić i cela ta grupa, da ga nazovemo – bosanski lobi – žive od politikanstva i prića na račun srpskog seljaka koji je uvek bio nosilac očuvanja Srbije. U tom kontekstu mislim – kaže Rada Trajković.

Stalno se govori da je Srbija izazivala ratove, napominje, ali očigledno se događa da Srbijom vladaju Bosanci a ne Srbi iz Srbije, koji su, ponavljam, okrivljeni za ratove.

Bosanski Srbi vladaju Srbijom

– Čak u Srbiji imate mnogo više krugova koji vrlo trezveno razmišljaju. Potpisuju se različite peticije suprostavljenih sadržaja. To znači da ovde ima nekog potencijala demokratskog koji odjednom se od tog totalitarizma ne čuje, ni sa jedne ni sa druge strane. Kada kažem bosanski lobi, mislim na Aleksandra Vučića i vrlo duboku garnituru ljudi koji faktički vladaju trenutno Srbijom. Njihovo suštinsko poreklo je iz Bosne – kaže Rada Trajković.

Stalno se Srbija napadala da je širila rat a sada, dodaje ona, vidimo ustvari da bosanski kadrovi koriste Srbiju da je eksploatišu, da rešavaju velika nacionalna pitanja koja neće prihvatiti tako lako onaj običan srpski seljak…

– Srbe iz Srbije manje boli ono što se desilo u Krajini i manje bi patili zbog integracije RS u BiH. Ali, Kosovo je za Srbe veći problem. I u tom smislu, Vučić doživljava Koštunicu kao nekog ko može potpuno da ga ugrozi. Zbog tog svog srpskog identiteta. Zato se najviše boje zbog njegovog mogućeg povratka u politiku. Vučić je potpuno je izgubio kompas zbog toga. Nama vlada taj bosanski lobi. Bukvalno Srbi poreklom iz Bosne pokušavaju da oduzmu monopol od Srba iz Srbije – zaključuje Rada Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari